Půl milionu Čechů trpí onemocněním očí, které může vést k slepotě

13. 10. 2006 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Půl milionu obyvatel Česka trpí onemocněním sítnice, které může vést až k slepotě. Takzvaná věkem podmíněná makulární degenerace zasahuje žlutou skvrnu, neboli makulu luteu, která je bodem nejostřejšího vidění na sítnici. Onemocnění žluté skvrny vážně omezuje lidi v běžném životě: obtížně čtou, nemohou řídit automobil, sledovat televizi nebo rozeznávat lidské tváře...


Praha -

Riziko onemocnění stoupá s věkem, nedá se vyléčit, při včasném zjištění ale lze dosáhnout toho, aby člověk o zrak nepřišel. Na vyhledávání ohrožených lidí se zaměří projekt, o němž dnes novináře bez bližších podrobností informovala předsedkyně České oftalmologické společnosti docentka Šárka Pitrová.

Uvedla, že věkem podmíněná makulární degenerace patří mezi nejčastější příčiny slepoty v rozvinutých zemích. V Česku se objeví ročně zhruba 1000 nových pacientů. „Dříve se soudilo, že je to onemocnění starých lidí, ale věková hranice se posunula, od 55 let určitě se můžeme s tímto onemocněním setkávat,“ varovala.

Podle lékařky přicházejí pacienti do ordinace obvykle až s rozvinutým onemocněním. Oči totiž mají velkou adaptační schopnost, pacienti mají dvě oči, takže ani nezpozorují, že jedním vidí hůř. Až třeba když jim spadne něco do oka, zjistí, že na to druhé nevidí, popsala lékařka.

Doporučila, aby si lidé zkoušeli ostrost zraku sami. Stačí zamhouřit jedno oko a druhým se podívat na nějaké rovné hrany. Když je v oku porucha, která postihuje žlutou skvrnu, kousek obrazu jim vypadává, nebo ostré hrany vidí zvlněné a deformované. „V tom případě by měli neprodleně navštívit očního lékaře,“ doporučila.

Ke vzniku onemocnění přispívají zděděné geny, častější je u žen a u lidí, kteří mají ve stravě nedostatek vitaminu C, E, karoteniodů luteinu a zeaxantinu, kouří a vystavují zrak dlouhodobě přímému slunečnímu světlu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?