Purkyňovu cenu obdržela profesorka Radana Königová

8. 7. 2013 6:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Předsednictvo České lékařské společnosti ČLS JEP každoročně na libochovickém zámku uděluje cenu J. E. Purkyně některému ze svých členů za významné zásluhy v oblasti medicíny. Letos tuto poctu získala prof. MUDr. Radana Königová, CSc., za svůj příspěvek k rozvoji popáleninové medicíny.


Radana Königová (*31. července 1930) nastoupila po promoci v roce 1955 na chirurgické oddělení v okresní nemocnici v Podbořanech, později působila také na chirurgickotraumatologickém oddělení krajské nemocnice v Karlových Varech. Na klinice plastické chirurgie dnešní 3. LF UK ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady začala pracovat v roce 1962. Postupně se specializovala na léčbu popálenin, v letech 1978–1990 působila jako primářka oddělení pro léčbu popálenin kliniky plastické chirurgie.

Pod jejím vedením oddělení vzkvétalo a v roce 1990 se stalo nezávislou klinikou. V jejím čele stála do roku 1996. Habilitovala se v roce 1990, po dvou letech byla jmenována profesorkou v oboru plastické chirurgie a popáleninové medicíny.

Je členkou mnoha národních a mezinárodních lékařských společností, byla mj. předsedkyní Společnosti popáleninové medicíny ČLS JEP a patří k zakládajícím členům Tord Skoog Society of Plastic Surgeons. Dostalo se jí nejvyšších státních i akademických vyznamenání. V roce 1994 byla navržena na titul „The Woman of Europe“, v roce 2000 obdržela Zlatou medaili UK, v roce 2003 titul Rytířka českého lékařského stavu, v roce 2004 pak státní vyznamenání – medaili Za zásluhy o stát v oblasti vědy. Patří jí též ocenění Světové zdravotnické organizace (WHO) za přínos v oblasti popáleninové medicíny při hromadných, zejména válečných katastrofách.

Nejvyšší ocenění ČLS JEP

„Purkyňova cena je nejvyšším vyznamenáním České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a je každým rokem udělována jednomu, výjimečně dvěma lékařům z celkového počtu 34 tisíc členů působících ve 120 odborných společnostech. V tajném hlasování předsednictvo zvolí osobnost z našich řad, která se během své lékařské profese výrazně podílela na rozvoji medicínské vědy a výzkumu, úspěšně řídila zdravotnické pracoviště, spolupracovala s domácími a zahraničními organizacemi a dbala na dodržování etických zásad při vykonávání svého povolání,“ uvedl předseda ČLS JEP prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, CSc., při zahájení slavnostního ceremoniálu 55. Purkyňova dne. Ten se tradičně koná v prostorách zámku v Libochovicích – rodišti slavného biologa Jana Evangelisty Purkyně.

„Purkyňův den je oslavou naší profese a je pro mě velkou poctou, že mohu předat letošní cenu své dlouholeté kolegyni i přítelkyni, paní profesorce Radaně Königové, jejímž životním krédem je být osobností s vysokým morálním kreditem a vnímat pacienta jako celek,“ dodal profesor Blahoš a připomněl, že navzdory své velké vytíženosti pracovní i společenské Radana Königová nezapomínala ani na to být vždy pečující matkou a posléze milující babičkou.

Blahopřáli spolupracovníci i žáci

Poblahopřát profesorce Königové přijeli kolegové a spolupracovníci z řady českých pracovišť. Zdravici výboru Společnosti popáleninové medicíny ČLS JEP pronesla mimo jiné MUDr. Yvona Kaloudová, za kolegy z Kliniky popáleninové medicíny 3. LF UK a FNKV pogratulovala MUDr. Monika Tokarik, za Společnost vojenských lékařů, farmaceutů a veterinárních lékařů ČLS JEP prof. MUDr. Josef Fusek, DrSc, za kolegy z Popáleninového centra FN Ostrava MUDr. Hana Klosová, za Kliniku popálenin a rekonstrukční chirurgie LF MU a FN Brno prim. MUDr. Ivan Suchánek a blahopřejné dopisy přišly také od kolegů ze Slovenskej spoločnosti plastickej a estetickej chirurgie SLS a její popáleninové sekce či od švýcarských kolegů.

Z úst gratulantů opakovaně zazněla slova oceňující trpělivost, obětavost, laskavost a odbornou kvalitu profesorky Königové – vnímané svými kolegy a žáky jako vynikající lékařka, pedagožka i morální vzor. Slavnostní program provázel slovem prof. MUDr. Vladimír Palička, CSc., hudebně pak klavírista Martin Levický, který přehrál několik skladeb z děl Ludwiga van Beethovena, Johannese Brahmse a Alexandra Nikolajeviče Skrjabina.

Popáleniny a emoce

Zlatým hřebem odborného programu byla přednáška čerstvé laureátky Purkyňovy ceny na téma „Emoce v popáleninové medicíně“. Vyzdvihla v ní význam stresu a emočních dopadů u popálenin a na několika kazuistikách prezentovala „nezbytnost trpělivého a pokorného přístupu chirurga, pacienta a jeho rodiny“. Zaměřila se při tom zejména na případy, v nichž došlo k rozsáhlým popáleninám v oblasti hlavy a ke ztrátě obličeje.

Tato závažná poranění, jak uvedla, se vyskytují nejen typicky ve válečných podmínkách, ale bohužel také u malých dětí v důsledku nešťastných událostí. Ztráta obličeje přitom bývá spojena se ztrátou osobnosti (hovoří se také o tzv. disfigured face syndrome), což s sebou nese závažné psychosociální důsledky. Jak profesorka Königová zdůraznila, v těchto případech je naprosto klíčové vnímat postiženého v celostním kontextu – tedy léčit nejen poškozené tkáně, ale přihlédnout také k jeho pocitům a prožívání a pracovat s pacientem po celou dobu nezbytných a opakovaných rekonstrukcí.

„Chtěla bych se vyjádřit k otázce, co je to štěstí – a dovolte, abych citovala slova klasika Aristotela. Paradox štěstí spočívá v tom, že štěstí vzniká jako vedlejší produkt něčeho jiného, co absorbuje celou naši bytost a vyžaduje naši veškerou oddanost,“ pravila na závěr Radana Königová ve svém poděkování za projevené gratulace.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?