Pylová sezona je v plném proudu, po břízách začnou kvést trávy

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Že kvetou břízy, duby, buky, habry, jasany a vrby, už alergici mohli poznat. Od příštího týdne čeká jejich nosy nápor pylu z kvetoucích trav. Přesné informace o pylech v ovzduší zpracovává v Česku už deset let speciální...


PRAHA - Pylová sezona je v těchto dnech v plném proudu. Teplé počasí urychlilo vykvétání takřka všech rostlin, na jejichž pyl mohou být lidé alergičtí. „Kvůli dlouhé zimě letos sezóna začala o něco později než loni, a to 10. března. Nyní je v plném proudu,“ řekl v úterý ČTK šéf České pylové informační služby Ondřej Rybníček.

Že kvetou břízy, duby, buky, habry, jasany a vrby, už alergici mohli poznat. Od příštího týdne čeká jejich nosy nápor pylu z kvetoucích trav.

Jednotlivé roky se od sebe liší co do množství pylu z různých rostlin. Například před deseti lety nadměrně vykvétaly břízy. Zda je i letošek něčím abnormální, si Rybníček zatím netroufá odhadovat. Rozhodně však podle něj není pravdivá teze, že pylu přibývá kvůli vymírání včel. „Úbytek včel se může projevit na úrodě, na množství uvolněného pylu ale ne,“ konstatoval Rybníček.

Václav Špičák z České iniciativy pro astma přičítá „pylový výbuch“ posledních dvou týdnů teplému a větrnému počasí. „Po velkém množství pylů bříz teď přijde série pylů trav,“ řekl i on ČTK. Ordinace jsou nyní podle něj plné alergiků. Podle pracovnice Lékárny u Zlatého Anděla na Smíchově se zvýšený zájem o léky na alergii projevuje už asi tři týdny. „Lidem vadí pyly a plísně, kterých je ve vzduchu také hodně,“ řekla.

Přesné informace o pylech v ovzduší zpracovává v Česku už deset let speciální informační služba. Na jejích webových stránkách www.pylovasluzba.cz najdou lidé každý týden aktualizovaný popis situace spolu s poradnou pro alergiky.

Pylové zpravodajství, které pomáhá alergikům překonat nepříznivé období, má ve světě desítky let dlouhou tradici. V Evropě se síť monitorovacích stanic rozšířila v 60. letech. V roce 1988 začala pracovat centrální evropská pylová databanka ve Vídni, čímž se izolované pylové služby jednotlivých evropských zemí propojily ve funkční celoevropskou síť. V současnosti do evropské pylové databanky přispívá přes 250 stanic pylové služby z celé Evropy. V Česku je 12 stanic, z toho v trvalém provozu 11.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?