Pyrrhovo vítězství farmacie v boji proti rýmě

2. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Analytici se shodují, že kvůli novým požadavkům ze strany úředníků se příchod picoviru na trh zpozdí téměř o rok. Co se jim na přípravku nelíbilo? Především to byly nepříjemné nežádoucí účinky...


Podle vtipu tak starého, že jej lze označit za lidovou moudrost, trvá neléčená rýma celý týden, zatímco léčená pouze sedm dní. Toto rčení až donedávna platilo naprosto spolehlivě.

Rýma je jednou z nejběžnějších chorob, jaké lidská civilizace zná. Zároveň ale patří mezi ty, proti nimž byla věda až doposud naprosto bezmocná. V každé lékárně či drogerii, dokonce u některých benzinových pump můžete zakoupit bezpočet přípravků, jež vám od ní mají pomoci. Nejedná se však o skutečné „léky pro ti rýmě“, neboť místo aby bojovaly se samotnou nemocí, pouze zmírňují její nepříjemné příznaky.

Historický milník…

Znamená to tedy, že musíme rýmu trpně snášet a čekat, až sama zmizí? Ne tak docela. Farmaceutická společnost ViroPharma předložila úřadům se žádostí o schválení svůj lék Picovir. Ten by měl napadat přímo viry, jež způsobují nejběžnější formu rýmy, a průběh celého onemocnění tak zkrátit. Z klinických testů vyplývá, že sice jen o jeden den, ale i to je velký úspěch. Viceprezidentka ViroPharmy Ellen Cooperová na něj byla také pořádně hrdá: „Vývoj první látky schopné léčit jednu z hlavních příčin běžné rýmy je milníkem v historii farmaceutického průmyslu.“ Komise, která se žádostí o schválení léku zabývala, ovšem již tak nadšená nebyla. Uznala sice, že díky picoviru rýma u pacienta odezní místo po týdnu zhruba po pěti až šesti dnech, souhlas k jeho distribuci přesto nedala. Místo toho požaduje provedení dalších testů, doplnění předložené dokumentace a vyjasnění některých sporných otázek.

…nebo lék horší nemoci?

Analytici se shodují, že kvůli novým požadavkům ze strany úředníků se příchod picoviru na trh zpozdí téměř o rok. Co se jim na přípravku nelíbilo? Především to byly nepříjemné nežádoucí účinky, jež je třeba zmírnit či zcela odstranit. V zásadě se jednalo hlavně o bolest hlavy, zvracení, průjem a poruchy menstruačního cyklu. Objevily se i pochybnosti o tom, zda lék nevyruší účinky jiných farmaceutik či antikoncepce. Komise dále požaduje předložit studii zaobírající se možnou adaptací virů na aktivní látky picoviru. Tím, že komise zatím lék neschválila, jako pacienti paradoxně nic neztrácíme. Aby byla léčba účinná, je zapotřebí s ní začít co nejdříve po vypuknutí průvodních příznaků. Medikament však nebude volně dostupný, v lékárně vám jej vydají jen na lékařský předpis. Navíc účinku je pouze na některé druhy rýmy; v praxi byste tak vždycky po prvním kýchnutí museli běžet k lékaři, který vám sdělí, jestli právě vaše rýma je ta správná, a napíše předpis. S tím musíte dorazit do lékárny ještě včas, abyste se stihli začít léčit do předepsaných 24 hodin. Do mysli se vkrádá myšlenka, zda se pacientům vyplatí procházet tímto martyriem jen proto, aby se oné nepříjemné, v zásadě však neškodné rýmy zbavili o den dříve.

Pavel Mondschein, Týden, 2.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?