Rád bych se více zaměřil na medicínu

17. 2. 2009 10:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Před týdnem nečekaně odstoupil z vedení Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Jan Bříza. Z fuknce odchází po necelých třech letech proto, aby se mohl více zaměřit na oblasti, které jsou mu bližší - medicínu, vědu a akreditaci. Pro Zdraví.Euro.cz Jan Bříza hodnotí uplynulé roky a poukazuje na problémy, které bude muset jeho nástupce řešit...


Vaše odstoupení bylo poměrně překvapivé, kdy přesně jste se k rezignaci rozhodl?

Důvody jsou čistě osobní.

Nechcete být konkrétnější?

Jedná se o čistě osobní důvody. Rád bych se více zaměřil především na oblasti, které mi jsou nejbližší, a to medicínu, vědu a akreditace, tedy odborné činnosti.

V souvislosti s Vaším odchodem se píše zejména o tom, že se Vám podařilo nemocnici zbavit dluhů. Co dalšího se za Vašeho vedení v nemocnici povedlo?

Za mého vedení získala VFN v Praze řadu prestižních ocenění, obsadila přední příčky v žebříčcích spokojenosti pacientů i zaměstnanců. Naše nemocnice mimo jiné obdržela prestižní ocenění v rámci žebříčku Českých 100 nejlepších. Několika našim projektům se podařilo získat prostředky z Evropské unie.

Ke zlepšení péče o pacienty a prostředí přispělo bezesporu otevření některých nově zmodernizovaných a zrekonstruovaných zdravotnických provozů. Mimo tyto viditelné aktivity se podařilo spustit projekt „Kvalita ve VFN“, ve kterém bylo podpořeno téměř 3000 osob. Podařilo se zlepšit přístup zaměstnanců k pacientům a také si osvojit nové metody práce. Činnost komplexně navazujících odborných týmů zajišťuje výborné výsledky v diagnostice, léčbě i výzkumu. K rozvojovým oblastem již řadu let patří i molekulárně biologické metody.

Všeobecná fakultní nemocnice obsadila čelní pozice v žebříčku nejlépe hospodařících zařízení. Jaký je podle vás recept na udržení této pozice?

Nelze mít výdaje vyšší než příjmy a vždy je nutné velmi pečlivě zvažovat co, proč a za kolik je pořizováno. Toto v minulosti vždy neplatilo a nemocnice byla zadlužena závazky zejména z devadesátých let. Získat vyrovnané hospodaření byl dlouhodobý proces a pomohl nám v tom hodně i ministr Julínek, který zajistil, že i naší nemocnici byly odpuštěny staré dluhy. Díky tomu jsme mohli začít s čistým štítem a ten se nám zatím daří držet.

Jsou naopak nějaká úskalí, na které budete chtít upozornit svou nástupkyni? Něco, co jste ve své funkci nestihl dokončit?

V tak velké nemocnici nelze vše vyřešit najednou, jako pomocí kouzelného proutku. Takže je k řešení řada věcí, zejména ve vztahu ke stavebnímu stavu a některé specializované technice. Pozornost je potřeba věnovat i postgraduálnímu vzdělávání vzhledem ke změnám v legislativě.

Doktorka Jurásková, pověřená vedením nemocnice, bude pokračovat ve všech probíhajících aktivitách, projektech a investicích, které v současné době probíhají, a to až do řádného výběrového řízení, které proběhne nejpozději do tří měsíců. Jejím hlavním cílem by mělo být především udržet stávající postavení nemocnice celostátního významu nejen z hlediska specializované péče, ale taky zdravotnického vzdělávání a klinického výzkumu.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?