Rada kraje odvolala ředitele jihlavské a třebíčské nemocnice

1. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada kraje Vysočiny ve snaze zastavit prohlubování krize a odvrátit hrozící konkurz odvolala z funkcí ředitelé jihlavské a třebíčské nemocnice Jaroslava Černého a Jaroslava Soukupa...


JIHLAVA -

Kraj zároveň pověřil řízením jihlavské nemocnice Pavla Hralu, dosavadního ředitele nemocnice v Pelhřimově. Vedení třebíčské nemocnice přebere současný náměstek Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Petr Mayer, řekla tisková mluvčí kraje Radka Burketová.

„Jde o nezbytnou reakci na stále se zhoršující situaci v těchto zdravotnických zařízeních. Ta jsme převzali v kritickém stavu od bývalého zřizovatele, kterým byla vláda. Snažíme se zabránit nejhoršímu,“ uvedl hejtman kraje František Dohnal

(nezávislý). Podle auditu převedl stát obě nemocnice na kraj v situaci, kdy se nacházely v konkursním pásmu.

Krajně kritická je finanční situace především v jihlavské nemocnici, která podle hejtmana nemá žádnou hotovost a závazky po lhůtě splatnosti vůči dodavatelům se i letos kriticky zvyšují.

„Kraj má navíc důvodné podezření, že ředitel Jaroslav Černý závažným způsobem porušoval rozpočtovou kázeň, když nerespektoval zřizovatelem schválené finanční plány,“ dodal hejtman.

Rada kraje novému řediteli nařídila, aby po nástupu do funkce provedl mimořádnou účetní uzávěrku, poté má za úkol zavést v nemocnici krizové řízení.

„Byl jsem požádán, abych nemocnici vyvedl z krize a zastavil prohlubování dluhů, a to si myslím, že zvládnu,“ řekl Hrala. Během týdne se chce seznámit se situací a okamžitě přijmout opatření. Žádná organizace podle něj nemůže fungovat ekonomicky nestandardně. „Musím zaměstnance přesvědčit, že i rodina může

utratit jen to, na co si vydělá,“ podtrhl.

Pokud nenajde jiná řešení, sáhne nejspíše zaměstnancům i na mzdy, které patří tři roky k nejvyšším v republice. Zvažovat bude i útlum některých oddělení. Se směnným provozem nepočítá, protože snižuje výkony.

Také v třebíčské nemocnici je dlouhodobě špatná finanční situace, když dluhy po lhůtě splatnosti dodavatelům dosahují v současnosti 86 milionů korun.

Lékaře jihlavské nemocnice odvolání ředitele Černého zaskočilo. Okamžitě po odvolání svolal zdejší Lékařský odborový klub mimořádnou schůzi lékařů. Rozhodnutí podle prohlášení lékařů „přichází v situaci, kdy se ekonomika nemocnice stabilizuje a byly podniknuty základní kroky k ozdravění provozu.“

Lékaři jsou přesvědčeni, že ředitel Černý je plně kompetentní, jeho dosavadní

činnost je zárukou vyvedení nemocnice z ekonomických obtíží a dává plnou záruku udržení tohoto trendu do budoucna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?