Rada podpořila postup ředitele VZP vůči protonovému centru

11. 6. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Dozorčí rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) podpořila postup ředitele Zdeňka Kabátka při vyjednávání s pražským Protonovým centrem o smlouvě. ČTK to řekl místopředseda rady Martin Plíšek s tím, že ředitel příští týden předloží zástupcům centra návrh VZP na pětiletou smlouvu.


I bez ní hradí VZP svým klientům léčbu rakoviny protonem, pokud je k tomu indikuje komplexní onkologické centrum.

VZP odmítá platnost dokumentu, který ji zavazuje platit Protonovému centru Praha 15 let miliardu korun ročně. Nabízí standardní smlouvu, pokud centrum ukončí právní spory s VZP. Obě strany připravily své verze smlouvy. K urychlenému řešení sporu vyzval vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

VZP podle Plíška trvá na smlouvě se seznamem indikací podle doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru. Smlouva nebude vyčíslovat počty pacientů ani celkové náklady, které VZP na tuto léčbu ročně dá. Indikovat k léčbě mají podle VZP týmy komplexních onkologických center. Protonové centrum ale trvá na tom, že indikovat k léčbě mají pacienty jeho lékaři, je přitom ochotno s VZP a komplexními centry návrhy konzultovat.

Přílohou smlouvy podle návrhu VZP by měl být seznam s vyjmenováním diagnóz vhodných pro léčbu protony, u nichž už jsou důkazy o prospěšnosti protonu. Jde o oční melanomy, chordom a nádory centrální nervové soustavy u dětí. S vývojem medicíny se může spektrum diagnóz rozšiřovat, nebo naopak některé budou se seznamu vyřazeny.

Případem protonového centra se od loňska zabývá policie, obvinila jednoho člověka. Vede se několik soudních sporů na neplatnost smlouvy. Chystá se arbitráž ze strany centra, protože VZP nechce smlouvu z roku 2006 naplňovat a právně ji napadá.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady 3,5 miliardy korun. Smlouvu s centrem má ze sedmi pojišťoven pouze Vojenská zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?