Řada politiků odmítá dát Homolku téměř bezplatně

13. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Z výsledků připomínkového řízení k rámcovému návrhu smlouvy mezi Homolkou a Medicínským centrem Pittsburské univerzity vyplývá, že některé resorty by preferovaly akciovou společnost. Diskuse kolem Homolky tak vyvolává otázky...


O přeměnu na obecně prospěšnou společnost se předloni neúspěšně pokusila i Fakultní Thomayerova nemocnice

Praha - Američané by měli za Nemocnici Na Homolce zaplatit reálnou cenu. Podle neoficiálního odhadu až šest miliard korun. Myslí si to řada politiků i odborníků o projektu, podle kterého by Medicínské centrum Pittsburské univerzity získalo téměř bezplatně podíl v české špičkové nemocnici. Nabízí za vstup do Homolky zhruba 32 miliónů korun a protihodnotou mají být nejmodernější medicínské technologie.

„Pokud se má kterákoli nemocnice prodat, tak za tržní cenu, nikoli za posty ve správních radách,“ uvedla včera exministryně zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Ačkoli další bývalý šéf resortu poslanec Ivan David (ČSSD) je s Roithovou na kordy, v názoru na privatizaci nemocnic se s ní téměř shoduje. „Američané mohou privatizovat Homolku, pokud se prokáže, že ji naše zdravotnictví nepotřebuje a zaplatí za ni odpovídající sumu,“ zdůraznil. Podobný názor má i exministr Martin Bojar.

Náměstek ministra zdravotnictví Michal Pohanka, který je podle mnohých hlavním iniciátorem plánu proměnit Nemocnici Na Homolce ve veřejně prospěšnou společnost, přiznává, že tato forma, jak ji obsahuje český právní řád, plně nevyhovuje, a je třeba zákon upravit. Ředitel Fakultní Thomayerovy nemocnice Jiří Pubrdle připomněl, že předloni se chtěli také změnit na obecně prospěšnou společnost. „Tehdy ministr Fišer řekl, že k tomu nejsou dostatečně vytvořeny legislativní podmínky,“ uvedl.

Z výsledků připomínkového řízení k rámcovému návrhu smlouvy mezi Homolkou a Medicínským centrem Pittsburské univerzity vyplývá, že některé resorty by preferovaly akciovou společnost.

Diskuse kolem Homolky tak vyvolává otázky, co s nemocnicemi dál. „V ODS jsme o tom diskutovali. Většina z nás si myslí, že nemocnice mají být především soukromé, s konkrétním vlastníkem, nebo univerzitní,“ uvedl místopředseda sněmovního zdravotního výboru Milan Cabrnoch. Roithová si nemocnice přestavuje jako veřejnoprávní instituce s účinnou kontrolou toho, jak se v nich nakládá s majetkem. „Nejhorší by bylo, kdyby zůstaly příspěvkovými organizacemi, v nichž je největší brzdou odměňování podle věku a nikoli podle výkonnosti,“ dodal Pubrdle.

(ika), Hospodářské noviny, 13.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?