Řada politiků podporuje eutanazii

23. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Poslanci, kteří odmítají dát pacientům možnost odejít ze života, varují před jejím zneužitím. "Milosrdná smrt" je postmoderní pitomost, říká sexuolog Jaroslav Zvěřina. Ke kontroverzním problémům, které štěpí strany v Parlamentu...


- jakými jsou partnerství homosexuálů nebo beztrestnost držení lehkých drog - se může zanedlouho přidat eutanazie.

I když zatím v českých volebních programech tato otázka nezní, na západ od českých hranic je to horké téma. „Vzhledem k tomu, jak Belgie a Holandsko začínají tímto směrem jít, považuji to za problém, který bychom i my měli nějak řešit,“ říká místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který pracoval v medicíně 30 let.

Zastánci i odpůrci eutanazie se rekrutují ze všech stran v Parlamentu s výjimkou lidovců. Ti jsou ostře a jednotně proti. „Život je dar a člověk by si ho sám brát neměl,“ tvrdí však i Václav Krása z Unie svobody. Stejně mluví šéf poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka.

Naopak unionista Vladimír Mlynář by zákon podpořil, pokud by stanovil přísné podmínky. „Před rokem 1989 jsem pracoval jako sanitář na resuscitačním oddělení záchranné služby, kde byly poměrně časté případy lidí, kteří byli dlouhodobě na dýchacích přístrojích a nakonec za velmi těžkého trápení zemřeli,“ vysvětluje.

Domnívá se však, že pokud se takový návrh zákona objeví v Parlamentu, bude to mít ještě těžší než zákon o soužití homosexuálů. Ten ani přes opakovanou snahu vlády a skupin poslanců nebyl schválen, i když hlasování bývala velmi těsná.

Eutanazie navíc naráží na obavy ze zneužitelnosti - ať ze strany nemocnice, pro kterou je udržování pacienta na přístrojích vždy nákladné, tak i blízké rodiny. „Nevěřím tomu, že i se smrtí by se neobchodovalo,“ prohlásil komunista Dalibor Matulka. Kolegyně z KSČM Zuzka Rujbrová by však eutanazii zřejmě podpořila.

„Riziko zneužití je úplně u všeho - nelze zakázat prodej benzínu s tím, že nikdo ho pak nepoužije k podpálení budovy,“ oponuje také exministr zdravotnictví Ivan David (ČSSD).

Ani sexuolog Jaroslav Zvěřina (ODS) velkou hrozbu zneužití necítí. „Mně se zdá jen eticky velice pochybné, aby doktoři byli vedeni k usmrcování pacientů,“ soudí. Je přesvědčen, že dobrovolná smrt z rukou lékaře je „nesmyslná postmoderní pitomost“. Lékaři by se podle něj měli starat o to, aby pacient netrpěl, a nešetřit opiáty.

Ani ODS ale není jednotná - Zvěřinův liberálně založený stranický kolega Jan Zahradil s podporou eutanazie problém nemá.

Většina lékařů a vědců se zatím staví spíš proti ní. Argumentuje mimo jiné tím, že je už dost účinných léků, kterými lze utrpení nemocných podstatně zmírnit. Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer již dříve řekl, že bolestmi týranému, nevyléčitelně nemocnému je třeba podávat tišící léky tak dlouho, dokud oslabený organismus nevypoví službu.

Naopak česká veřejnost myšlenku eutanazie spíš přijímá. Podle průzkumu z loňského března s ní souhlasí téměř polovina dotázaných, proti je o něco málo víc než třetina. Ještě v roce 1993 to přitom bylo naopak.

Ivana Dvořáková, Hospodářské noviny, 23.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?