Rada poskytovatelů žádá novelu reformních zákonů o službách

11. 4. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři a nemocnice žádají novelu reformních zákonů o zdravotních službách a specifických zdravotních službách. Je v nich prý plno nejasností, lékařům a nemocnicím komplikují život.


Ministr Leoš Heger (TOP 09) ale chce počkat s novelou několik měsíců, až jaké problémy ukáže praxe, pak by udělal technickou novelu. Zaznělo to na jednání Rady poskytovatelů (péče).

„Sdělili jsme panu ministrovi dlouhou řadu výhrad k zákonům a dozvěděli se, že není pro překotnou novelizaci. Zatímco lékařům a pacientům zákon komplikuje život, pan ministr je spokojený, že si mohl odškrtnout, že má hotovou reformu,“ řekl ČTK prezident České lékařské komory Milan Kubek.

O brzkou novelizaci žádá také občanské sdružení Platforma zdravotních pojištěnců. Vypracovalo pro ministerstvo několikabodový seznam, co se má změnit. Jde například o požadovaný souhlas rodičů s léčbou dítěte. Lékaři se údajně obávají léčit děti, u nichž nemají souhlas obou rodičů.

Rada poskytovatelů jednala dnes také o elektronické preskripci, tedy předepisování léků přes internet. Podle Kubka nepřinesl projekt žádnou přidanou hodnotu lékařům ani pacientům, proto se do něj lékaři nezapojují.

„Je šokující, že to, k čemu spěje celý vyspělý svět, tedy elektronizaci, lékařská komora sabotuje,“ řekl ČTK první náměstek Marek Ženíšek (TOP 09).

Na Radě poskytovatelů padla i zmínka o platech v nemocnicích. Regionální nemocnice platy nezvýšily, prý na to nemají od zdravotních pojišťoven peníze. Podle Kubka si platy budou muset vyřešit zaměstnanci sami. „Buď se smíří s tím, že je vláda podvedla, nebo si peníze vybojují jako před rokem,“ naznačil.

Premiér Petr Nečas (ODS) odborářům slíbil kontroly v nemocnicích, zatím se neuskutečnily. Odbory tvrdí, že ministerstvo kontroly sabotuje.

Náměstek Petr Nosek ČTK řekl, že ministerstvo oslovilo všechny nemocnice, nechtěly poskytnout data. „Ministerstvo kontroly nesabotuje, je vstřícné. V memorandu je závazek lékařů o zvyšování efektivnosti, nemocnice si ale nechtěly dát růst efektivnosti zkontrolovat,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?