Rada postižených oznámí kroky proti zavedení sociálních karet

26. 6. 2012 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní rada osob se zdravotním postižením začala bojovat proti takzvaným sociálním kartám, na které by se měly už brzy vyplácet dávky, příspěvky a podpory. Vedení rady dnes oznámí kroky, kterými chce zabránit zavedení této novinky.


Chystá legislativní i právní kroky. Chce dosáhnout toho, aby lidé nemuseli sKarty používat povinně a dál pomoc od státu dostávali třeba složenkou.

Sociální karty neboli sKarty by měly úřady práce začít vydávat od července. Vyzkoušet je nejdřív chtějí asi na 5000 klientů. Běžně by pak lidé měli plastikové kartičky dostávat zřejmě od září. Do konce roku by se jich měl rozdat milion. Podle ministerstva práce peníze přijdou na účet k sKartě a příjemci si je vyberou z bankomatu či u obchodníka - takzvaný cash back. Kartou bude možné platit a dávku bude možné převést na vlastní bankovní účet, a to v úřadu práce či bankomatem.

To rada postižených kritizuje. Podle ní mělo být používání karet dobrovolné, povinné mělo být jen při případném zneužívání dávek. Vedení rady se obává toho, že úřady přestanou peníze posílat složenkou, což by podle šéfa rady Václava Krásy zkomplikovalo situaci asi 100.000 lidem s handicapem.

S-Karty zavádí reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Podle něj by se díky změně mělo ušetřit za administrativu ročně asi čtvrt miliardy. V tendru zvítězila Česká spořitelna. Ročně přes ni proteče na dávkách asi 80 miliard korun. Proti novince se stavěla levice a odbory. Podle nich jsou karty výhodné jen pro banky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?