Rada postižených se s MPSV zatím nedohodla na změnách v dávkách

25. 10. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) se zatím nedohodla s ministerstvem práce a sociálních věcí (MPSV) na změnách v dávkách pro zdravotně postižené. ČTK to řekl předseda rady Václav Krása.


Ministerstvo podle Krásy odmítlo návrh rady, aby byl příspěvek na péči v prvním stupni postižení rozdělen na dvě podskupiny, protože by se tím nedosáhlo kýžené úspory 1,27 miliardy korun. Úspora by byla o půl miliardy menší, 770 milionů.

U příspěvku na péči v 1. stupni postižení MPSV navrhlo plošné snížení u lidí starších 18 let ze 2000 na 800 korun. Rada s tím nesouhlasí a chtěla vytvořit dvě podskupiny. Rozhodoval by počet úkonů, které si člověk nemůže sám zařídit, což slouží k posouzení nároku ohledně příspěvku na péči.

U většího počtu úkonů (16 až 18) rada navrhovala dvoutisícový příspěvek, u nižšího počtu úkonů (13 až 15) by se snížil na 800 korun. Mezi posuzované úkony patří třeba čištění zubů, praní prádla, vykoupání či schopnost nakoupit, vysvětlil Krása.

S tímto řešením MPSV podle Krásy nesouhlasí, nepřineslo by dostatek úspor. „Ministerstvo po radě žádalo návrhy řešení, která by neměla negativní fiskální dopad, na základě předložených návrhů proto poskytne radě propočty k diskutovaným variantám,“ řekla ČTK mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Nyní by podle ní bylo předčasné neuzavřená jednání podrobněji hodnotit.

Ve čtvrtek ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09) ČTK řekl, že příspěvek na péči v 1. stupni zdravotního postižení a sociální příplatek pro rodiny se zdravotně postiženým členem se mohou dočkat jiných úprav, než schválila vláda. Podmínkou ovšem je, že nová varianta zachová stejnou míru úspor ve státním rozpočtu jako již ta schválená.

Co se týče zrušení sociálního příplatku, rada navrhla novou dávku pro rodiny se zdravotně postiženým členem. Ministerstvo se prý nebrání další možné kompenzaci.

Podle Krásy nyní ministerstvo navrhlo dva modely. Jednalo by se o fixní částku podle rozsahu zdravotního postižení buďto k přídavku na dítě, nebo k příspěvku na péči.

Krása dnes jednal například s náměstkem pro legislativu Petrem Šimerkou a náměstkem ministra pro sociální a rodinnou politiku Davidem Kafkou. Jednání nejsou ještě uzavřená. V pondělí zástupci ministerstva předloží radě propočty dopadů a další podklady různých řešení, které poté rada projedná. Další schůzka mezi zástupci rady a ministerstva se uskuteční 3. listopadu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?