Rada VZP podpořila postup ředitele vůči protonovému centru

29. 4. 2014 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dnes podpořila postup ředitele VZP Zdeňka Kabátka při jednání o smlouvě s Protonovým centrem Praha. ČTK to po zasedání správní rady sdělil její předseda Jiří Běhounek.


Ujistil, že i bez smlouvy uhradí VZP svým klientům nezbytnou léčbu rakoviny protonem.

VZP odmítá platnost dokumentu, který ji zavazuje platit Protonovému centru Praha 15 let miliardu korun ročně. Nabídla nyní centru standardní smlouvu, podmínkou ale je to, že centrum ukončí právní spory s VZP. Obě strany připravily své verze smlouvy. K urychlenému řešení sporu vyzval vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Správní rada dnes oba návrhy smluv porovnala. VZP podle ředitele přistoupí na smlouvu se seznamem indikací podle doporučení Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky jako nejvyšší autority v oboru. Smlouva nebude vyčíslovat počty pacientů ani celkové náklady, které VZP na tuto léčbu ročně dá.

„Správní rada se dnes intenzivně zabývala návrhy smluv obou stran a srovnáním rozdílů obou návrhů. Konstatuje, že zůstávají dvě zásadní oblasti k diskusi - vymezení diagnóz a způsob indikace,“ uvedl Běhounek.

VZP požaduje, aby pacienty k léčbě indikovaly týmy komplexních onkologických center. Protonové centrum trvá na tom, že indikovat k léčbě mají pacienty jeho lékaři, je ochotno s VZP návrhy následně konzultovat.

„Správní rada je přesvědčena, že management VZP se při vyjednávání zcela oprávněně drží stanoviska v rozsahu doporučeném Společností radiační onkologie, biologie a fyziky, která je nejvyšší odbornou autoritou v oboru. Správní rada podporuje postup managementu VZP a pověřuje jej pokračováním v jednání,“ shrnul Běhounek.

Přílohou smlouvy by měl být seznam s vyjmenováním diagnóz vhodných pro léčbu protony, u nichž už jsou důkazy o prospěšnosti protonu, což jsou oční melanomy, chordom a nádory centrální nervové soustavy u dětí.

VZP podle ředitele nemá předem stanoveny žádné limity počtu pacientů ani financí. Očekává, že s vývojem medicíny se může spektrum diagnóz rozšiřovat, nebo naopak některé budou se seznamu vyřazeny.

Případem protonového centra se od loňska zabývá policie, obvinila jednoho člověka. Vede se několik soudních sporů na neplatnost smlouvy. Chystá se arbitráž ze strany centra, protože VZP nechce smlouvu z roku 2006 naplňovat a právně ji napadá.

Proton Therapy Center je soukromý projekt v areálu Nemocnice Na Bulovce, který využívá pro léčení nádorových onemocnění protonové záření. Jeho vznik si vyžádal náklady ve výši 3,5 miliardy korun. Smlouvu s centrem má ze sedmi pojišťoven pouze Vojenská zdravotní pojišťovna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?