Rada žádá, aby nemocný platil jen za určitý počet dnů v nemocnici

7. 7. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada zdravotně postižených kritizuje chystané zvýšení poplatku za den v nemocnici ze 60 na 100 korun. Podle ní tak mnozí dlouhodobě nemocní nezvládnou hradit měsíčně 3000 korun za pobyt ve zdravotnickém zařízení a k tomu si udržet i byt.


Vedení rady žádá, aby se při dlouhodobé hospitalizaci platilo jen za určitý počet dní. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) ale zatím nepočítá s tím, že by se taková změna do reformních zákonů dostala.

Poplatek za den v nemocnici zvyšuje novela zákona o zdravotním pojištění, která představuje první část zdravotnické reformy. Sněmovna ji už schválila. Hlasovali pro ni koaliční poslanci. Normu by měl projednávat Senát, kde má většinu opozice.

Podle Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václava Krásy by se měl na poplatky za den v nemocnici stanovit limit. Krása uvedl, že hradit by se měl maximálně první měsíc, dál už ne. Podobná situace je podle vedení NRZP i v zahraničí. „Při dlouhodobé hospitalizaci nebudou nemocní schopni udržet si ani vlastní bydlení,“ řekl Krása.

Podle ministra ale i doma mají lidé určité náklady, za stravu podle statistik a průzkumů vydají sto korun denně. S tím vedení rady nesouhlasí. „Není pravda, že člověk, který má 9000 korun důchod, utratí 3000 za stravu a musí platit ještě všechny poplatky v bytě. Zpravidla bere od pečovatelky jeden oběd za 50 korun, z kterého se nají celý den,“ podotkl Krása.

Rada bude podle něj usilovat o to, aby se limit na poplatek stanovil. Chce kvůli tomu oslovit senátory, aby novelu upravili a vrátili do sněmovny. V případě neúspěchu pak NRZP vidí šanci na změnu hned v další novele zákona o zdravotním pojištění, o níž se začne záhy jednat.

Koalice má v dolní komoře jasnou většinu. Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že poplatek za den v nemocnici zvedne minimálně na sto korun. Ministr podotkl, že o limitu se dokument nezmiňuje. Podle Hegera tak jeho zavedení „není v současnosti průchodné“. „Jsem si jist, že pokud by se otevíraly jakékoliv jiné poplatky a spoluúčast na péči, že ty limity my tam stanovíme,“ řekl na dotaz ČTK ministr.

Podle něj se situace přehodnotí při přípravě zákona o dlouhodobé péči. Ten chystá ministerstvo práce. Předložit by ho mohlo v příštím roce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?