Rada zdravotně postižených podala trestní oznámení na Hegera

25. 6. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása podal ve čtvrtek trestní oznámení na ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09). Protizákonné a v rozporu s českou Ústavou a Listinou základních práv a svobod prý je například zvýšení regulačních poplatků nebo zavedení placeného nadstandardu. Text trestního oznámení má ČTK k dispozici. Vyjádření ministerstva ČTK zjišťuje.


Podle NRZP se Heger dopustil trestných činů zneužití pravomocí úřední osoby, podněcování a poškození cizích práv. Od svého nástupu do funkce ministra zdravotnictví údajně „počal svévolně a bez opory v právním řádu ČR měnit legislativu ČR v oblasti zdravotnictví, zdravotnické péče a všeobecného zdravotního pojištění“.

„Pan ministr Heger svými novými zákony od roku 2010 prosadil několik velmi kontroverzních ustanovení, která zavádějí nové přímé platby pro pacienty. A to přesto, že článek 31 Listiny základních práv a svobod zaručuje občanům právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky,“ uvádí šéf rady Krása v trestním oznámení.

„Prosadil zvýšení regulačních poplatků za pobyt v nemocnici, uzákonění takzvaných standardních služeb a s tím související stanovení placeného nadstandardu,“ vyjmenovává. Radě vadí také třeba snaha o zavedení možnosti placeného výběru ošetřujícího lékaře.

Stanovením přímých plateb prý Heger vytváří nerovné podmínky přístupu ke zdravotní péči. „Znemožňuje tak často, z ekonomických důvodů, léčbu osobám se zdravotním postižením, seniorům, mladým rodinám s dětmi a dalším ekonomicky slabým občanům,“ píše se v trestním oznámení.

Krása kritizuje i údajně dlouhé dojezdové doby pacientů k lékařům a snižování počtu a kvality personálu v nemocnicích. Heger tak prý ohrožuje zdraví občanů ČR a přispívá k devastaci celého zdravotnického systému.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?