Řadě firem zdravotní prevence nic neříká

15. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podnikatelé musí zajistit zaměstnancům z rizikových pracovišť pravidelné lékařské prohlídky. Mnozí to však netuší. Lidé vykonávající práci na rizikovém pracovišti mají právo...


na pravidelné preventivní prohlídky, které jim musí zajistit zaměstnavatel. Jen v Plzni je takových podniků přibližně tisícovka. Za rizikové povolání se totiž v některých případech považuje například i dlouhodobá práce u počítače.

Zejména malým firmám zdravotní prevence nic neříká, v řadě případů o této povinnosti ani nevědí.

„Před několika lety jsme v tomto směru mapovali situaci u všech podniků v regionu. Problémy byly zejména u společností do tří set zaměstnanců,“ konstatuje krajský hygienik Přemysl Tomašuk.

Na nízkou informovanost upozorňuje vedoucí oddělení hygieny práce plzeňské hygienické stanice Milan Sedláček:

„Do konce roku by nám měli všichni zaměstnavatelé znovu nahlásit, jaké kategorie pracovišť se u nich vyskytují. Podnikatelé s dvěma třemi lidmi často ale vůbec netuší, že takové nařízení existuje.“

Hygienické stanice jsou oprávněny dodržování uvedené zdravotní péče kontrolovat a mohou udělit až dvoumilionové pokuty. Sankce ale třeba podle ředitelky hygienické stanice pro okres Plzeň-sever Dagmar Nováčkové nemají smysl.

„Loni jsme neudělili ani jednu. V řadě případů se totiž setkáváme s tím, že podnikatel o svých povinnostech ví a chce péči smluvně zajistit s privátním lékařem, ten ale nemá zájem,“ vysvětluje.

Na nedostatek doktorů zajišťujících preventivní prohlídky upozorňuje i Hana Bejčková, primářka oddělení pracovního lékařství plzeňské fakultní nemocnice.

„Praktičtí lékaři často tuto práci odmítají. Snažíme se pokrýt poptávku našimi lidmi, ale je nás málo, nemůžeme všem vyhovět,“ uvádí primářka.

Velké firmy podobné problémy nemají, a to i přesto, že institut závodních lékařů vymizel - nahradili je ale smluvní doktoři zajišťující podnikovou preventivní péči.

„Veškerý zdravotnický personál, asi tři desítky lidí, odešel v rámci restrukturalizace podniku v roce 2000,“ podotýká tiskový mluvčí Škody Holding Karel Samec. Dceřiné společnosti Škodovky, které mají rizikové provozy, a tím i povinnost zajišťovat pravidelné prohlídky, využívají služeb zmíněných smluvních lékařů. Stejně tuto situaci řeší například Západočeská energetika či Chlumčanské keramické závody. Výjimkou jsou České dráhy, které mají v Plzni vlastní železniční polikliniku.

IVAN BLAŽEK, Plzeňský deník, 15.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?