Radiožurnál: Rušení akutních lůžek v nemocnicích

30. 10. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
To, že se bude v českých nemocnicích snižovat počet akutních lůžek, bylo zřejmé už delší dobu. Dnes ale poprvé zaznělo konkrétní a zřejmě závazné číslo. Počet akutních lůžek se má snížit o 6 tisíc. Ředitel VZP Pavel Horák řekl, že akutní lůžková péče bude úplně zrušena ve 12 nemocnicích.


Ministerstvo zdravotnictví přesto ujišťuje, že péče o pacienty se tím nezhorší. Například Lékařský odborový klub ale obavy ze zhoršení péče má. Navíc podle předsedy kluby Martina Engla ani tak pojišťovny ušetřit nemusejí.

Martin ENGEL, předseda Lékařského odborového klubu

Zrušením lůžek se vlastně vůbec nic nešetří, protože nemocnice nejsou placeny přes lůžka, ale jsou placený přes nasmlouvanou péči a de facto je na řediteli, na kolika postelích si tu činnost prostě provádí.

Jan BUMBA, moderátor

Řekl Martin Engel. Petr Nosek je náměstkem ministra zdravotnictví. Dobrý den, vítám vás.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Dobrý den.

Jan BUMBA, moderátor

A Petr Fiala je místopředsedou Asociace českých a moravských nemocnic, tedy těch menších zařízení, která mají největší obavy o budoucnost, vítejte ve studiu, pane profesore. Dobrý den.

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Dobrý večer.

Jan BUMBA, moderátor

Pane Nosku, 6 tisíc lůžek to vypadá hned takhle na první pohled jako obrovské číslo, jak jste k němu dospěli?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

To je asi otázka spíše zdravotní pojišťovny, my jsme tu věc víceméně dostali na vědomí, je potřeba si uvědomit, že už v uplynulých letech ke snížení řádu vlastně 3 tisíc lůžek, myslím si, že /nesrozumitelné/ akutních lůžek, myslím si, že to z hlediska dostupnosti a kvality péče neznamená žádný dopad, totéž i teď pojišťovny vycházejí z analýz, které dokládají, že značná část těch lůžek v podstatě není využita, tudíž vlastního poskytování péče by se to nemělo v žádném případě negativně dotknout.

Jan BUMBA, moderátor

Vy jako ministerstvo jste do toho procesu nijak nezasahovali, vám to jenom bylo dáno na vědomí.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

My jsme především tu situaci, která tady nastala tím, že v podstatě /nesrozumitelné/ smlouvy, trvali na tom, aby pojišťovny v této věci postupovaly ve shodě, nikoliv aby se záležitost smluv na dalších 5 let stala důvodem k přetahování o pojištěnce, a zároveň jsme deklarovali od počátku, že se nám nejedná v první řadě o nějaké /nesrozumitelné/, ale jde o to, aby byla péče pro naše pojištěnce, pacienty kvalitnější a bezpečnější, což je právě zaručeno tím, že se ta péče bude koncentrovat do pracovišť, které mají /nesrozumitelné/ a příslušné technické vybavení.

Jan BUMBA, moderátor

A jaká byla tedy kritéria, podle čeho se rozhodovalo o tom, která lůžka se zruší a která ne.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Byl to celý komplex kritérií, který zahrnoval od kritérií toho, dejme tomu, běžného /nesrozumitelné/ hodnocení znamená například to, do jaké míry jsou postele využity, až po kritéria, která byla konzultována svobodnými společnostmi a zároveň tedy kritéria, která definovala víceméně vyhodnocení například pomocí klasických systémů /nesrozumitelné/, že se hodnotilo, do jaké míry se opakují hospitalizace, komplikace a takovéto další parametry, především na kvalitu a bezpečnost poskytované péče.

Jan BUMBA, moderátor

Pane Fialo, slyšeli jsme tedy, že to bylo především důrazem na kvalitu a bezpečnost poskytované péče, správné kritérium?

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

No, já bych odpověděl s klasikem - všechno je jináč.

Jan BUMBA, moderátor

Jak to?

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Je to tak, že s nemocnicemi nikdy nebyla konzultována tato péče, jestli je nadbytečná nebo není nadbytečná, ale když se podíváme na mezinárodní srovnání, tak máme obloženost zcela průměrnou, naše obloženost podle mezinárodních statistik v akutní péči je kolem 75 procent, zatímco třeba na Slovensku je 68, v Německu 74, ve Francii 76, čili jsme naprostý průměr, není potřeba snižovat lůžka.

A všechny okolní státy kolem nás mají víc lůžek na tisíc obyvatel, než u nás. Teď ještě další číslo. Všechny naše české statistiky, statistický úřad říkají, že máme asi 52 tisíc, lépe řečeno, loni jsme měli 52 tisíc akutních lůžek, nemocnice tvrdí 57, ale to číslo je někdy z 90. let, a když z toho odečteme 3 tisíce lůžek, o kterých pojišťovny říkají, že ubyla v poslední době a přičtou 6 tisíc dalších lůžek, tak se dostáváme na nějaké číslo 43 tisíc akutních lůžek, což je už drasticky méně, než má Velká Británie. A Velká Británie je pověstná tím, že tam jsou velmi dlouhé čekací seznamy …

Jan BUMBA, moderátor

Myslíte v přepočtu na obyvatele.

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

V přepočtu na, ano, v přepočtu …, obvykle se používá přepočet na tisíc obyvatel, a tam několik měsíců třeba čekáte na žlučník, což je u nás naprosto nepředstavitelné.

Jan BUMBA, moderátor

Pane náměstku, víme vůbec, kolik je v České republice akutních lůžek a jestli po té další redukci neklesne jejich počet na možná až nebezpečnou úroveň.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Ty analýzy, které zavedly zdravotní pojišťovny, ukazují, že ještě i ten, i ten limitní počet, který by měl být dosažen po tom, dejme tomu, bude restrukturalizováno dalších 6 tisíc lůžek, tak pořád je tam zhruba 10-procentní rezerva, pokud se vezmou parametry, tak jak dneska vychází, průměrná doba hospitalizace příslušných /nesrozumitelné/ pacientů.

Další věc je, co bych zdůraznil skutečně, počet lůžek není tím limitním, to znamená, tam, kde bude ještě s nemocnicemi jednáno, není asi podstatný ten počet lůžek podstatný, je to skutečně, aby docházelo k poskytování péče na zařízení oddělení, které má erudované pracovníky, /nesrozumitelné/ výkonů, které tu erudici dávají a zároveň nezbytné a potřebné technické vybavení a zázemí.

Jan BUMBA, moderátor

Pokud ale bude ten celkový počet akutních lůžek v přepočtu na počet obyvatel nižší, než v okolních zemích, nebude to riskantní?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

/Nesrozumitelné/ varoval před takovým tím prostým porovnáváním statistik, musíme si uvědomit, že okolní země často nemají oddělenou tu sociální péči od té akutní lůžkové péče, tak jak je to prvotně odděleno u nás, to znamená, zde dochází částečně ke směšování hrušek s jablky, takže tady bych se toho neobával. A primárně ještě bych zdůraznil to, že zdravotní pojišťovny jsou od 1. ledna příštího roku vázány zajištěním časové a místní dostupnosti i akutní lůžkové péče a pokud by v těchto parametrech selhávali, pak jim hrozí poměrně výrazné sankce.

Jan BUMBA, moderátor

Pane Fialo, vy nevěříte pojišťovnám, že mají situaci pod kontrolou, že provedly tu analýzu poctivě a že se rozhodují skutečně na základě těch údajů, které získaly?

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

No, ono je to tak, pane redaktore, my jsme žádná čísla od nich nedostali. My si nemůžeme ověřit, odkud ta čísla pojišťovny braly. A když předložíme potom svoje údaje, které se zakládají na těch nejoficiálnějších statistikách Světové zdravotnické organizace, Evropské unie, Českého statistického úřadu a ÚZISu, což je Ústav pro sledování zdravotnických informací, tak nám to prostě nevychází, jinými slovy, měli jsme už před rokem, když jsme na tohle to nebezpečí upozorňovali, sednout za stůl, vyložit karty a říci, která čísla teda mají pravdu a na to jsme čekali celý rok a nedočkali jsme se nikoho a teď přišel takovýhle diktát pojišťoven a najednou je, je všechno předem rozhodnuto a já se obávám, že teda jsou v nebezpečí nejenom zaměstnanci nemocnic, ale že jsou v nebezpečí především pacienti, protože ta péče v těch nemocnicích, které, které se hodlají restringovat, anebo rušit, je do této chvíle zajištěna samozřejmě plně kvalifikovaným personálem, mají dostatečné technické zabezpečení a podobně, tohle bych, tohle bych takhle otevřeně nehlásal, že máme pochybnosti o našich lékařích a zdravotnících.

Jan BUMBA, moderátor

A ještě prosím k té informovanosti. Já vím, že vaše asociace si stěžuje opakovaně na to, že vlastně nemá dost informací od pojišťoven, že mnohá zdravotnická zařízení ani dnes, pár měsíců před koncem roku, nevědí vlastně, jestli budou existovat, když to zjednoduším po novém roce.

Teď už je to lepší, třeba po tom dnešním oznámení, berete to tak, že už aspoň víte, jak na tom jste?

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

No, v podstatě nevíme, víme, že chtějí pojišťovny svévolně zrušit 12 nemocnic akutní péče, to je 12, střednědobé smlouvy se změnou struktury se uzavřou, nebo mají uzavřít s 18 dlouhodobé se změnou struktury, o které nikdo neví, jak být, jaká má být 101 nemocnic, a dlouhodobá péče uzavřená bez poznámek a bez připomínek s 21 nemocnicemi, čili nějakých 80 procent nemocnic neví, na čem je, jejich pacienti nevědí, na čem jsou.

Jan BUMBA, moderátor

80 procent nemocnic?

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Zhruba, 21 ze 150, kolik pak to je?

Jan BUMBA, moderátor

Pane náměstku Nosku, není to nefér, myslím i lidsky nefér, takhle udržovat třeba ředitele, ale koneckonců i pacienty v nejistotě?

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Já si myslím, že momentálně, kdo pacient uvádí do nejistoty, je pan profesor Fiala, protože pokud je mi známo, tak ten dnešní seznam přesně obsahuje to, že tam je definováno 12 nemocnic, u kterých teda ta akutní péče má být utlumená, utlumená v průběhu jednoho až půl roku, to znamená, ani tady se nejedná o vysokou změnu. Dalších 18 zařízení jsou, dejme tomu, v jednání ohledně nějakého střednědobého, všechny ostatní nemocnice mají přislíbeny dlouhodobé kontrakty a nevidím tady žádný důvod k tomu, aby se vyvolávala panika ohledně toho, že nebude zajištěna zdravotní péče.

Jan BUMBA, moderátor

Žádné obavy tady, pane náměstku, z toho, že by se mohla zhoršit úroveň péče o pacienty, nejsou na místě.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Rozhodně ne.

Jan BUMBA, moderátor

Pane Fialo, vy o tom tedy nejste přesvědčen, vy si myslíte, že na pacienty to může mít nějaký dopad?

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Určitě. Na zdravotníky, na pacienty to může mít dopad.

Jan BUMBA, moderátor

Pánové, děkujeme oběma, že jste si udělali čas pro naše vysílání. Místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic Petr Fiala. Na shledanou.

Petr FIALA, místopředseda Asociace českých a moravských nemocnic

Na shledanou.

Jan BUMBA, moderátor

A náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Na shledanou.

Petr NOSEK, náměstek ministra zdravotnictví

Na shledanou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?