Radiožurnál: S ministerm Holcátem o finančních problémech českých nemocnic

13. 9. 2013 9:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Martin Veselovský (moderátor): Vypadá to, jakoby v českém zdravotnictví fungovala nějaká skrytá černá díra, která žere peníze. Každý rok nějaká část systému začne křičet, že nemá peníze a nakonec se zjistí, že stejně jako loni, chybí několik procent k tomu, aby byl systém vyrovnaný, a opět nikdo nedokáže přesně ukázat na místo, kde se ta černá díra skrývá. (Needitovaný přepis pořadu)


Letos padly chybějící peníze opět na nemocnice, alespoň to tvrdí jejich krizový štáb a dodává, že řada z nich je před kolapsem. Vítejte u Dvaceti minut. A ve Dvaceti minutách je dnes ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. Dobré odpoledne.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Dobrý den, dobré odpoledne.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pane ministře, podle vašeho názoru jsou české a moravské nemocnice nebo alespoň některé z nich před kolapsem?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Ano, některé z nich jsou ve vážné finanční situaci, to musím přiznat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Když se dívám do otevřeného dopisu členů vlády a panu premiérovi krizového štábu, který sdružuje Asociaci českých a moravských nemocnic, krajské nemocnice, Svaz pacientů, odboráře, Lékařský odborový klub plus další odborové komory, tak oni tam kromě jiného píší, že už v listopadu hrozí zastavení dodávek energií, léků a potravin dodavateli z důvodu platební neschopnosti řady nemocnic, a tím zastavení jejich činnosti, s tím souhlasíte?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

To já nevím, to já nedokážu za dodavatele léků, energií hovořit. Samozřejmě to riziko vždycky je. My to známe i z historie. Já to znám osobně, protože jsem přišel do nemocnice, kterou jsem 7 let řídil, která měla tenkrát přes miliardu dluh a muselo se jednat, jednat, jednat a jednali jsme s dodavateli, někde ustoupili, někde to bylo drahé a nebylo to jednoduché. Mám obavu, že i toto nás čeká, nemyslím si, že by to spadlo hned a že by hned se zavíraly nemocnice, k tomu asi pravděpodobně nedojde.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Proč myslíte?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Já si myslím, když vám dodavatel něco dodává a vy mu dlouho dlužíte, tak on musí s vámi jednat. Jednak mu záleží na těch penězích, které mu dlužíte, ale záleží mu i na tom, aby s váma spolupracoval dál a dodával. V okamžiku, kdy vás zastaví, tak vy s ním končíte, budete se dohadovat o splátce dluhu a už od něj nic nevezmete, přijde jiná konkurence. Takže to je moje zkušenost ze života. Myslím si, že to je situace, které lze do určité možnosti využít, neříkám zneužít, ale samozřejmě tudy cesta nevede a my musíme hledat jinou cestu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Jenom, abych si to nějak přes sebe, pro sebe přetlumočil to, co jste, pane ministře, říkal, znamená to, že příliš nevěříte tomu, že by prostě v listopadu to některé nemocnice takříkajíc zabalily?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

No, víte, vy tam nemáte v tom prohlášení přímo řízené nemocnice. My máme ty nemocnice dneska rozděleny po třetinách, jedna třetina je skutečně ve vážné finanční situaci, jak přímo řízených, tak krajem řízených, tak i těch ostatních. Jedna třetina je svým způsobem na hraně, ta bude mít problémy, ale nějakým způsobem to ustojí a jedna třetina také ztrácí, dochází se …, dostává se do minusu, ale nicméně našetřila a má určité rezervy. Je nutné říct, že třeba ty státní nemocnice víceméně, kdyby na to přišlo, tak stát je povinen ty dluhy a závazky uhradit, totéž za pojišťovnu, protože my se bavíme o nemocnicích, ale s VZP máme rovněž finanční problém.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Co to znamená, když popisujete, že zhruba třetina nemocnic je ve vážných problémech?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Já bych to ekonomicky řekl, že mají likviditu pod jedna, ale abych to vysvětlil laicky, ony mají vlastně větší dluhy než mají v současné době větší, než mají zdroje, to znamená, že musí sahat třeba do půjček, půjčují si jako hypotéku a tak dále, což zase teda do určité míry koliduje se zákonem, nicméně je to možnost, jak překlenout. Zásadní problém je, že toto způsobila vyhláška pro rok 2013 a jedna z těch možností, jak to napravit, je napsat lepší vyhlášku na příští rok. Letošní vyhláška, ta už se revidovat nedá, nebo nemělo by to žádný smysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Minimálně ten krizový štáb, o kterém se, nebo o jejichž prohlášení se tady, pane ministře Holcáte, bavíme, kromě jiného říká nebo požaduje, aby vláda rozhodla urychleně o odkupu nedobytných pohledávek zdravotních pojišťoven. Jste ochotni či schopni to udělat ještě v tom čase, který vám zbývá?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Pane redaktore, nejsme schopni z legislativního hlediska toto udělat. Jsme schopni to připravit, připravit to jako materiál pro příštího ministra, pro příští vládu, o tom se rovněž jedná. My nevíme tu částku, jak je velká, hovořilo se o 5 miliardách. Celkově ty nedobytné pohledávky jsou 30 miliard, ale šlo to za soukromými subjekty a podobně, to stát zaplatit nemůže. Takže se bavíme o 5 miliardách, ale i to se dá zpochybnit, a tu částku nevíme. Není to ale stěžejní postup, jak získat peníze, ten je jiný.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A který je ten stěžejní?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Ten připravujeme, buďto jako zákonné opatření, které by se dalo Senátu, který by to schválil, a pak to musí schválit nová Poslanecká sněmovna, anebo to připravujeme zároveň jako zákon, což by se dalo také do nové Poslanecké sněmovny, projednalo v nějakém zkráceném řízení, ale přece jenom je to delší. A to, co to je, to je navýšení peněz odvodů za státní pojištěnce. 4 roky se s tím nehnulo, odvádí se 723 korun, zásadní je, že se to odvádí za téměř 60 % obyvatel této země a tyto, tito obyvatelé především čerpají tu zdravotní péči. Čili musí to doplatit stát, je to otázka zatížení státního rozpočtu, nás všech, ale nicméně jde o zdraví a o to, abychom zachovali především akutní zdravotní péči.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A mimochodem už jste se, pane ministře, dohodl s Janem Fischerem, ministrem financí, jakou částku bude ochoten napsat do návrhu zákona o státním rozpočtu na příští rok jako navýšení plateb za státní pojištěnce?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Poslední verze je 3,7 miliardy, na které jsme se ale nedohodli, protože to znamená navýšení …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

To je ta nejnižší, kterou vy jste chtěl.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Navýšení za státního pojištěnce to znamená 50 korun. My jsme v současné době přišli s navýšením až 98 korun, ještě ve hře je 77 korun, je to plus minus, je to o celkových částkách. Jenom pro orientaci. Těch 50 korun znamená 3,7 miliardy, 77 korun 5,7 miliardy a těch 98 korun znamená asi 7,2 miliardy. To je to, co bychom do zdravotnictvíminimálně potřebovali, když uvažujeme ještě o dalších zatíženích potom státu, to znamená, o tom, co jsme mluvili, odkupu pohledávek za pojišťovnama. V současné době odhadujeme, že chybí, no, při dobrém optimistickém výhledu, tak 10 miliard, ale možná do budoucna i více.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Kam se ztratily?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Ty se ztratily ve vyhlášce, protože ta vyhláška byla velmi represivní. Dotklo se to i nemocnic, které dobře hospodaří, které skutečně nemají ani příliš velké rezervy. Ono se stále mluví o rezervách, ale ty rezervy už moc příliš nejsou. A bylo to proto, že takto byla zformulovaná vyhláška, čili na úkor nemocnic a musíme si říct, že kromě toho ještě nemocnice byly zatíženy samozřejmě nárůstem energií, zdražováním, ale hlavně zvýšením daní. A my jsme ty daně nedostali zpátky vůbec.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Je něco z těch opatření, o kterých, pane ministře zdravotnictví, mluvíte takové, nebo takového druhu, že by šlo udělat hned, protože já mám stále před sebou ten otevřený dopis i vám, protože jste člen vlády, a kromě toho, že se tam řekněme hrozí tím, že některé nemocnice prostě v listopadu přestanou úplně fungovat, tak je tam také říkáno něco o tom, že by vláda měla přijmout nějaká opatření okamžitě, ne až příští rok?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Okamžitě, to jest zítra, pozítří, nic takového se udělat nedá až na jednu věc, hned se o ní zmíním. Všecko má svůj legislativní proces, který je možné zkrátit, a to se děje, nicméně vždycky je to aspoň týden na jednání ve vládě nebo v legislativní radě. Je otázka, jestli nám Senát zkrátí dobu na řešení. To prostě se ze zákona překlenout nedá. To, co by se akutně dalo udělat a co se dá udělat, jsou různé druhy půjček. Konkrétně půjčka pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu, která je téměř na nule a kde začnou váznout platby. Takže …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pardon, kdo tu půjčku dá?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Půjčku dá stát. Stát, který dá bezúročnou odložitelnou půjčku, ale ta se samozřejmě musí splatit. Je ve formě 50 % toho, co vlastně ta pojišťovna na financování zase teda nemocnic a dalších potřebuje, takže to je řešení, které je asi nejrychlejší, o tom se hovoří. Musí o to požádat pojišťovna s potvrzením ministerstva zdravotnictví, se souhlasem, které dáme a které by tuto situaci přechodně jednorázově ošetřilo.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Dobře, pokud by půjčku dostala VZP jako největší zdravotní pojišťovna v zemi, měly by z toho něco nemocnice, které teď tvrdí, že jsou těsně před kolapsem?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

No, určitě by z toho měly, protože začíná a avizuje se, že v tom listopadu můžou váznout platby, a pak třeba nedostanete platbu. Nemocnice jsou ve špatné finanční situaci, nebudou moct zaplatit platy nebo nakoupit materiál, prodlouží se zase doby splatnost, takže určitý chaos by mohl vzniknout, čili ta půjčka má svým způsobem význam. A musím říct, že i ostatní pojišťovny jsou určitým způsobem, nevím, jak bych to řekl, sankcionovány, jdou do minusového hospodářství, ale ony mají rezervy, ze kterých budou, které budou čerpat a které musí vyčerpat.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Posloucháte Dvacet minut Radiožurnálu dnes s ministrem zdravotnictví v demisi Martinem Holcátem. Víte, co je zvláštní, pane ministře, když si čtu to, co jste včera na vládě projednávali a co jste projednali a srovnám to s tím, co mi teď říkáte, že okamžitě téměř nic nejde udělat vyjma tedy půjčky státu pro VZP, tak se dívám, že kromě jiného členové vlády rozhodli o odkupu zadluženého Kongresového centra od města Prahy, stát do něho hodlá nalít 2 miliardy korun. Má to z vašeho pohledu jako pohledu, jako ministrazdravotnictví nějakou logiku?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Určitě to logiku má, my jsme o tom mluvili, je to složitější věc, ale nerad bych na toto odpovídal, to není …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ne, mě nezajímá váš názor konkrétně na Kongresové centrum.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

No, zajímáte se na to, ptáte se na to.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Zajímá mě porovnat to důležitost řekněme kondice zdravotních pojišťoven a vůbec celého zdravotnictví vedle nějakého domu v Praze?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Já myslím, že se to nedá tahle srovnávat, vy můžete, ale je to nesmysl.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Proč myslíte?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Já si myslím, že …, já vám říkám, že my děláme maximum pro to, já se dohaduji s panem ministrem Fischerem o tom, kolik mi dá do toho systému a kolik v podstatě zbyde na mého následovníka, aby se do toho systému dostalo, protože, jak jsem říkal, odhadujeme tu ztrátu na 10 miliard a možná víc, jestliže třeba sociální demokracie bude mít tu sílu a zruší všecky poplatky, tak je to o dalších 5, možná 5,5 miliardách, takže to samozřejmě je záležitost na dlouhé trati, o které se stále bude mluvit.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Kromě jiného, když ještě jednou čtu to prohlášení krizového štábu, tak ten v podstatě vás, pane ministře, a celou vládu nežádá o nic jiného, než o to, co jste napsali do svého programového prohlášení, kde je napsáno, cituji: „Vláda navrhne valorizaci platby za státní pojištěnce a odkup pohledávek zdravotních pojišťoven, zajistí lepší podmínky úhrad péče pro poskytovatele zdravotní péče zvláště v sektoru ústavní péče.“ Je to ještě stále tak, že zdravotnictví je prioritou vlády Jiřího Rusnoka?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Je to stále ještě tak. Tak nemá jedinou prioritu, ale nepochybně určitě je, všichni to cítí, že to je potřeba. Já si nemyslím, že bysme se od toho programového prohlášení odchýlili. On je trošičku problém, že všechno mělo být provedeno zákony, že všecko mělo jít zákonnými normami, my je máme napsány, připraveny, to padlo teďka. My nemáme vlastně partnera - Poslaneckou sněmovnu. Máme jiného partnera - Senát. Zas tam je jiný legislativní postup, který musíme respektovat a který připravujeme, jak jsem vám řekl, a čekáme i na toho budoucího partnera, zase novou Poslaneckou sněmovnu, takže to připravujem. V podstatě všechno máme připravené a na stole, všecko probíhá připomínkovými řízeními. Je to prostě legislativa tohoto státu, které se nemůžem vyhnout, protože pak, kdybysme se vyhli, tak přijde Ústavní soud a všechno to vrátí zpátky. Takže jedeme tak, jak bylo v prohlášení a jak to legislativa umožňuje.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Jenom, abych tomu správně rozuměl, novou úhradovou vyhlášku, o té stávající už jste řekl několikrát své, pane ministře. Tvrdíte, že způsobila ten dnešní stav.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Ano.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Tak ta nová úhradová vyhláška, kdo ji napíše, kdo ji bude koncipovat?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Úhradovou vyhlášku novou píše ministerstvo zdravotnictví.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ptám se na to, jestli to vaše nebo až to další?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Ne, to naše, naše a nesmí to být na úkor především nemocnic, ale žádných ostatních segmentů, protože nemluvím jenom o nemocnicích, ty jsou opravdu v největší krizi. Některé segmenty nejsou tak dotčené, ale i ony mají svoje požadavky. Takže novou úhradovou vyhlášku, vůbec to není jednoduché, píšeme my za komunikace s těmi ostatními segmenty. Samozřejmě všichni chtějí hodně, hodně peněz a musíme najít nějaký kompromis, ale ta předchozí vyhláška se opravdu dotkla nejvíce nemocnic. Tam musíme udělat určitou nápravu.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát. A až úhradovou vyhlášku, pane ministře Holcáte, napíšete a bude platit příští rok, tak to znamená, že pokud bychom tady spolu za rok seděli obrazně řečeno ve Dvaceti minutách, tak už bysme si nepovídali o tom, že je potřeba, aby stát dal půjčku VZP a nebavili se o tom, kudy utíkají peníze ze systému?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Ale o tom, kudy utíkají peníze ze systému, se bavíme systematicky na různých úrovních, musí se o tom bavit ředitelé nemocnic, ředitelé poliklinik a podobně. Oni, o tom se bavíme léta, baví se o tom všude i v cizině, je to běžný proces ve zdravotnictví, to je také nutné. Ale představa, že tam jsou nějaké obrovské rezervy, tak si myslím, že dnes je mylná.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ne, já tomu rozumím, ptám se na to, jestli ta nová úhradová vyhláška tedy vašeho ministerstva, vašich lidí zařídí to, že jedna z těch skupin, ať už to budou nemocnice nebo lázně nebo kdokoliv jiný, nebude příští rok říkat - podívejte se, v listopadu prostě skončíme?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Jsou dvě věci, jedna věc je, že stále zdravotníci budou křičet, že nemají na tu špičkovou techniku a na nejlepší péči, to je nakonec všude ve světě, a je to tím, že medicína jde rychle dopředu a zdravotnictví a ekonomika …

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Pardon, pane ministře, ale o tom nemluvíme. My tady bavíme o topení, vodě, elektrice.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

To jsem chtěl říct jako podstatnou věc.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Tak.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

A druhá věc je, že tady teda za rok sedět nebudu, ale doufám, že ta vyhláška bude napsána tak, že ti, kteří byli postiženi nejvíce, tak na ni křičet nebudou. Budou křičet, že mají málo peněz, to budou křičet vždycky.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ještě jedna věc mě zajímá, pane ministře, zdravotnictví. V pondělí byl ve Dvaceti minutách šéf Svazu léčebných lázní, pan Eduard Bláha a vlastně říkal něco podobného, co zástupci nemocnic, že mnohé léčebné lázně jsou na hranici krachu, protože ministerstvo zkrátilo vyhlášku průměrnou dobu pobytu v lázních a stále jim meziročně klesají platby od zdravotních pojišťoven. S tím můžete něco udělat?

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Samozřejmě, že i v tomto ohledu ta vyhláška musí zohlednit připomínky lázní, ale musíme …, to je další velká kapitola na dalších Dvacet minut, protože si musíme říct, že se změnila doba, říkám mění se medicína, dneska lidi nejsou hospitalizovaný po infarktu 6 týdnů, ale maximálně 6 dnů, nejezdí do lázně, nechtějí lázně, jedou na jiné pobyty a tak dále, takže je samozřejmě nutné hledat jiné formy, nabídky těch lázní, aby prosperovaly. Je to zase dosti komerční záležitost. A samozřejmě, že i ta vyhláška se určitým způsobem dotýká lázní a i v tom ohledu budem jednat. Ale ty výpadky lidí v lázních a ztrátu zájmu, protože třeba ty lidi chtějí dělat a nechtějí jet do lázní, nepouštějí je zaměstnavatelé, těch problémů je tam celá řada, je to na dlouho, tak ten systém zcela saturovat nemůže, nemůžeme platit za prázdné lázně a tak dále.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Ministr zdravotnictví v demisi Martin Holcát byl hostem Dvaceti minut Radiožurnálu. Pane ministře, díky za váš čas. Na shledanou.

Martin HOLCÁT, ministr zdravotnictví v demisi

Já také děkuji. Na shledanou.

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Martin Veselovský byl u mikrofonu Radiožurnálu, přeji dobrý poslech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?