Radkin Honzák v Křesle pro Fausta

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Akademický klub 1. LF UK zaznamenal koncem října rekordní návštěvnost. Do Křesla pro Fausta usedl psychiatr Radkin Honzák. Přišla si jej poslechnout stovka hostů.




Své vyprávění doktor Honzák začal básní, neboť k poezii inklinuje od mládí. „Doma v knihovně jsme měli tak 8 metrů básníků. Verše jsou výstižnou zkratkou pro vyjádření myšlenky. V patnácti letech jsem se nachytal na Máchu a už mi to zůstalo,“ řekl úvodem. Radkin Honzák patří k dlouholetým zastáncům psychosomatiky. Ovšem ještě v roce 1982, jak řekl, byla psychosomatika považována za reakční pavědu. Dnes má svůj vlastní obor. Poznamenal také, že je důležité, aby se psychosomatickým přístupem zabývali praktičtí lékaři a hlavně aby měli čas se psychosomatice věnovat. Psychiatrie podle něho v současnosti degeneruje na pouhé stanovování kritérií.

Svou duši ďáblovi nedám

Host v křesle dále zavzpomínal na léta strávená v „protimanželské poradně“ i na své působení na nefrologii v Institutu klinické a experimentální medicíny v 80. letech. Rozhovor se pak stočil na stárnutí. Doktor Honzák vysvětlil, že jako obrana proti stárnutí je důležité, aby mozek zapojoval obě hemisféry a aby byl člověk obklopen prostředím bohatým na podněty. „Jsme dnes poznamenáni digitalizací a všeobecným úpadkem komunikace. Nemluvíme spolu, ale píšeme si esemesky, bušíme do počítače a zapomínáme rukopis,“ konstatoval.
Poukázal také na výzkumy, které ukazují, že jen 30 % lidí je se svým životem spokojeno, a poukázal na fakt, že pro spokojenost je důležité, aby byl člověk dobře zakotven ve své sociální síti. Každý z nás podle jeho slov denně potřebuje 10 pohlazení, přičemž ta opravdová pohlazení – fyzická – jsou nejdražší. Na otázku moderátorky Marie Retkové, za co by dal duši, Radkin Honzák pravil: „Mám krásný život. Mám čtyři zaměstnání a jsem spokojen. Duši bych dal snad jen za své vnučky či za jiné blízké osoby.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?