Radní Berenika Podzemská říká: Řízení nemocnic chceme zjednodušit a sliby splnit

12. 12. 2008 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Hnutí Doktoři se rozhodlo kandidovat do krajských voleb po bouřích, které vyvolala krize ve zdravotnictví v kraji na přelomu roku. A uspělo. "Co jsme voličům slíbili, to jsme chtěli splnit. Proto jsme vstoupili do krajské koalice. Ovšem s tím, že zdravotnictví bude v naší gesci, a tomu se prioritně budeme věnovat," tvrdí dnes Berenika Podzemská, krajská radní pro zdravotnictví...


Ta se vzdala svého povolání zástupkyně primáře na interním oddělení Karlovarské krajské nemocnice a nyní vykonává funkci uvolněné političky.

Je vám velmi vyčítáno, že jste vstoupili do krajské koalice, v níž jsou kromě ČSSD také komunisté.

K˙tomu mohu říct jediné. Doktoři nešli do politiky řešit legalitu nebo legitimitu působení KSČM. Tuto otázku měl zřejmě řešit zákonodárný sbor a parlamentní strany už před devatenácti lety. KSČM, kromě jejích voličů, legitimizují zastupitelé všech etablovaných stran od obcí po parlament, kteří s ní sdílejí zastupitelské lavice a politické dohody a obchody právě devatenáct let.

Doktoři po zralé úvaze upřednostnili naplnění svého volebního programu, kterým zaštítili svou misi v karlovarské krajské politice před hrou na antikomunismus.

Myslíme si, že jediným poctivým antikomunistickým řešením by bylo nekandidovat do zastupitelstva, kde se s jistotou komunisté, i bývalí, objeví, lhostejno, zda v pozici či opozici, případně z něj odstoupit.

Máte na starost resort zdravotnictví. V jakém stavu resort přebíráte?

Zdědili jsme zdravotnictví, které je v hlubokém marasmu. Větším, než se na první pohled zdálo.

Čeká nás hodně práce. Založili jsme projektový tým odborníků, který na základě analýzy vypracuje koncepci krajského zdravotnictví. Půjde o velmi kvalitní projekt s krátko, středně a dlouhodobým horizontem, který by měl odolat politickým změnám. Nejbližší úkol, který mě čeká, je předložit radě kraje změnu organizačního schematu managementu.

Chceme změnit představenstvo na jednočlenné, obměnit dozorčí radu a dosadit do ní odborníky, chceme zjednodušit vrcholový management a centralizovat ho.

Novinkou by měl být personální ředitel a ředitel pro ošetřovatelskou péči.

Myslíte si, že vás v tomto návrhu vaši koaliční partneři podpoří?

Tak zněla koaliční dohoda. A my jsme přesvědčeni o tom, že ji sociální demokraté neporuší. S hejtmanem Josefem Novotným i ostatními radními jednám každý den.

Do všeho, co chystáme, jsou zasvěceni.

Přesto jste souhlasili s tím, že pavilon urgentní medicíny v karlovarské nemocnici kraj vybuduje, ačkoliv před volbami právě hnutí Doktoři považovalo tuto investici za zbytečnou a megalomanskou. Navíc jste upozorňovali na to, že celý záměr nebyl konzultován s odborníky, a jejich námitky tak kraj do projektu nezahrnul. Co vy na to?

K tomuto problému jsme svolali historicky první kulatý stůl. Poprvé se sešli odborníci - lékaři, architekti, ekonomové s politikycelou radou kraje, aby vzájemně naslouchali argumentům pro a proti. Výsledkem jednání je konsenzus o stavbě pavilonu.

Nicméně jsme se domluvili, že nový pavilon stejně z nemocnice neudělá krajskou, a je jen mostem k nové krajské nemocnici. Na výběrovém řízení na tuto zakázku si dáme hodně záležet.

Chceme, aby bylo transparentní a konalo se za účasti občanských iniciativ. Prostě žádné opakování vyhlášené karlovarské losovačky.

Proslýchá se , že jsou politické tlaky nechat ve vedení Josefa Ference…

Když jsme uzavírali koaliční dohodu, naši partneři z˙ČSSD slíbili, že zdravotnictví nechají v plné gesci Doktorům. Jsem přesvědčená, že svůj slib splní.

V příštích letech přijde do nemocnice téměř 3/4 miliardy korun (na výstavbu centrálního pavilonu). Jedinou zárukou toho, že se peníze nerozkutálejí ve formě provizí a předražených stavebních zakázek, je magistr Fojtík, o jehož poctivosti a kompetenci jsme se přesvědčili.

Proto ho budeme prosazovat na post generálního ředitele a věřím, že ho podpoří z tohoto důvodu i ostatní kolegové radní.

Doufáte, že se vám to podaří?

O tom jsme přesvědčeni. Opakuji, že právě proto jsme kandidovali. Doufáme, že se nám podaří politiku vyčistit od klientelismu a korupce a otevřít ji zpět občanům.

Věřím, že je to i zájem našich koaličních partnerů. Bude to těžké, ale to je náš cíl.

Ivana Kalinová, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?