Radní chtějí více magnetických rezonancí, podpořili soukromníky

7. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Olomoucký kraj chce zajistit, aby pacienti v regionu mohli využívat tři přístroje magnetické rezonance. Krajští radní proto minulý týden schválili žádost dvou soukromých firem, které chtějí tento přístroj provozovat...


OLOMOUC - v nemocnici v Prostějově a Vojenské nemocnici v Olomouci.

Diagnostický přístroj se využívá při vyšetření tkání, pro které nestačí rozlišovací schopnosti rentgenu, například při onemocněních mozku, páteře či pohybového systému. Výhodou je, že pacienty neohrožuje žádnou radiací.

V kraji zatím funguje jediný přístroj v olomoucké fakultní nemocnici, která však dalšímu rozšíření této služby v soukromém sektoru brání. Konečné slovo bude mít výběrová komise ministerstva zdravotnictví.

Radní k rozhodnutí přiměla zejména dlouhá čekací doba na vyšetření. Vzhledem ke špatné finanční situaci fakultní nemocnice kraj navíc nepředpokládá, že zařízení bude mít peníze na další nákladný přístroj, i když o něj usiluje.

„Nemocnice v Prostějově je největší nemocnicí zřizovanou Olomouckým krajem. Koncem roku 2003 zde bude dokončena výstavba nové moderní nemocnice a dostupnost vyšetření magnetickou rezonancí je zde žádoucí,“ uvedl ve svém stanovisku krajský zdravotní rada Josef Gerold. Dodal, že v olomoucké vojenské nemocnici se buduje nový objekt pro vyšetřování profesionálních vojáků z celé republiky. V blízkosti je také výcvikový prostor, kde cvičí velmi často zahraniční vojáci.

Olomoucká fakultní nemocnice oponuje tím, že by nákladné vyšetření měly dělat především státní nemocnice. „Naše radiologická klinika je špičková, myslím, že soukromé firmy tak kvalitní odborníky nemají,“ řekl včera mluvčí nemocnice Stanislav Kopečný.

Výhrady proti kvalitě poskytované péče odmítá hulínská společnost Ortika, která hodlá přístroj provozovat ve vojenské nemocnici. „My si jako soukromníci nemůžeme dovolit jakékoliv prohřešky v rámci diagnostiky, naopak jsme tlačeni k mnohem kvalitnější péči a nabízíme i doplňkové služby. Stát navíc ušetří zhruba 50 milionů korun, protože my rezonanci zakoupíme ze svého,“ řekl vedoucí marketingu společnosti Milan Svoboda.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?