Radní Pardubického kraje Tauberovou nahradí Netolický

16. 12. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Zastupitelstvo Pardubického kraje odvolalo z funkce krajskou radní pro zdravotnictví Markétu Tauberovou (ČSSD). Důvodem byla nespokojenost zastupitelského klubu sociální demokracie, který její odvolání navrhl, s její prací. V radě ji nahradí devětadvacetiletý právník Martin Netolický.


Hejtman Radko Martínek byl v odůvodnění stručný a obecný. „Zastupitelský klub ČSSD zhodnotil všechny klady a zápory činnosti paní radní a dospěl k usnesení, které jsem vám předložil,“ řekl Martínek.

Tauberová odmítala z funkce odstoupit. „Tři roky jsem pracovala s plným nasazením, podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Od rozdělané práce nechci sama odcházet, chtěla bych v ní pokračovat,“ prohlásila před hlasováním.

Za Tauberovou se ve středu postavilo také několik významných komunálních politiků z Pardubic a Vysokého Mýta. Návrh na odvolání bez udání konkrétního důvodu podle nich ČSSD poškozuje, Netolickému zase vyčítali, že nemá žádné zkušenosti s resortem zdravotnictví.

Na výsledku to však nic nezměnilo. V tajném hlasování nejdříve zastupitelé 27 hlasy ze 44 Tauberovou odvolali, poté 30 hlasy do rady zvolili Netolického.

Nemocnice Pardubického kraje vloni i letos vytvořily značné ztráty. Ty minulý rok dosáhly 171 milionů korun, za první polovinu letošního roku zhruba 81,5 milionu korun. V září kraj rozhodl, že nemocnicím ze svého rozpočtu pošle na takzvané vyrovnávací platby dalších 117 milionů korun, 50 milionů korun navíc půjčí nejzadluženější krajské nemocnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?