Radní se s lékaři neshodli, krize v nemocnicích Vysočiny trvá

5. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Radní kraje Vysočina se neshodli s představiteli LOK na ukončení krizového provozu ve třech z pěti nemocnic. Rada kraje sice rozhodla o překlenovacím úvěru ve výši 150 milionů korun. Peníze z úvěru ale nebudou uvolněny na mzdy lékařů...


JIHLAVA - Radní kraje Vysočina se neshodli s představiteli Lékařského odborového klubu (LOK) na ukončení krizového provozu ve třech z pěti nemocnic, které kraj zřizuje.

„Lékaře jsme seznámili se zásadní finanční pomocí kraje zadluženým nemocnicím, kterou doporučila rada kraje zastupitelstvu, ale lékaři trvají na svých mzdových požadavcích,“ řekla v úterý po tříhodinovém jednání radní kraje Martina Matějková.

Rada kraje rozhodla, že doporučí zastupitelstvu schválit překlenovací úvěr ve výši 150 milionů korun. Peníze by měly nemocnice získat koncem listopadu.

Peníze z úvěru nebudou uvolněny na mzdy lékařů, ty se podle ní mohou zvýšit teprve tehdy, až se podaří zastavit propad v hospodaření nemocnic.

„Potřebujeme stabilizovat ekonomickou situaci, abychom zabránili tomu nejhoršímu, to znamená konkurzu,“ zdůraznila. Nevyloučila, že po dohodě s řediteli nemocnic může dojít k částečné kompenzaci mezd, ale ne v zásadní výši.

Celá diskuse podle ní ale opět sklouzla ke mzdovým požadavkům. K jihlavským se dnes přidali i třebíčští odboráři, kteří žádají doplacení zkrácených osobních příplatků od letošního ledna.

Pokud se tak stane, chtějí totéž i pelhřimovští. Ti sice zatím neprotestují, ale své kolegy podporují morálně. „K žádnému kompromisu jsme nedospěli, ale budeme jednat dál,“ konstatovala Matějková.

„Situace je stejná, na jednání jsme si vyříkali pozice, pokračujeme v protestu,“ řekl zástupce havlíčkobrodských odborů Pavel Kunor. Ředitel jejich nemocnice přitom od listopadu zrušil restriktivní mzdová opatření a mzdy lékařů vrátil na

původní výši. Lékaři však stojí solidárně za svými kolegy.

„Nemůžeme zrušit původní slib,“ podtrhl Kunor. Obává se přitom, že situace se v nemocnicích vyhrotí, protože řada lékařů už koncem října vyčerpala maximální limit přesčasů.

Nemocnice v Havlíčkově Brodě pracuje v krizovém provozu od 15. října, o den později odmítli sloužit ústavní pohotovostní služby jihlavští a od 3. listopadu se přidali třebíčští lékaři. Mzdy jim byly letos několikrát sníženy a lékaři odmítají jako

jediní nést následky krize financování zdravotnictví.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?