Radní Vysočiny podpořili návrhy na zrušení regulačních poplatků

25. 2. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajští radní na Vysočině dnes podpořili všechny legislativní kroky vedoucí ke zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Jejich zrušení předpokládá poslanecký návrh zákona o veřejném zdravotním pojištění a podobný návrh zastupitelstva Moravskoslezského kraje. Radní zároveň doporučili, aby návrhy na zrušení poplatků podpořili i zastupitelé kraje. Opozice s tím nesouhlasí...


Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) nemá občan přímo platit nejzákladnější zdravotní péči. „Zavedení regulačních poplatků způsobilo, že se mnozí občané vyhýbají návštěvě u lékaře, aby nemuseli vynakládat peníze na poplatky, což vede ke zhoršování jejich zdravotního stavu a tím i dalšímu zvyšování nákladů na léčbu zanedbaných případů,“ uvedl.

Lídr krajské opozice a bývalý hejtman Miloš Vystrčil (ODS) považuje zrušení poplatků bez jiného návrhu na regulaci nadužívání zdravotní péče za špatné. Poplatky podle něj přinesly loni do zdravotnictví deset miliard korun a mimo jiné umožnily zvýšit počet náročnějších operací zachraňujících život. „Zrušit poplatky bez náhrady je špatný a populistický krok, který opozice v zastupitelstvu nepodpoří,“ řekl ČTK.

V loňských krajských volbách na Vysočině zvítězila ČSSD před ODS, KSČM a lidovci. Sociální demokraté získali 21 z celkem 45 mandátů, občanští demokraté 11, komunisté osm a lidovci pět. ČSSD vládne s podporou komunistů, ODS a lidovci jsou v opozici.

„Podpora návrhů na zrušení poplatků zřejmě vzhledem k rozložení sil v zastupitelstvu projde. Uvidí se, jak to dopadne ve sněmovně a potom v Senátu,“ dodal Vystrčil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?