Radnice bude hledat byty pro nové slovenské lékaře

30. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek lékařů řeší vedení nemocnice ve Valašském Meziříčí přijímáním kolegů ze Slovenska. Kvalifikovaní lékaři z naší republiky totiž často po absolvování školy míří na lépe placená místa...


Valašské Meziříčí -

“ V naší nemocnici pracují zatím tři slovenští doktoři a o angažování dalších dvou až tří vedení nemocnice uvažuje,“ potvrdil tiskový mluvčí radnice Josef Beneš.

“ Pracují zejména na chirurgickém a anesteziologicko-resuscitačním oddělení, kde se lékařů nedostává,“ doplnil ředitel Milan Leckéši. Přitom absolventů tuzemských lékařských fakult je podle něj dostatek, někteří však po ukončení studia odjíždějí na delší dobu do zahraničí nebo nastupují kvůli lepšímu výdělku do farmaceutických firem.“ Kromě toho práce na chirurgii a ARO je fyzicky a psychicky obzvláště namáhavá. Medici proto dávají přednost studiu méně náročných oborů, u nichž mají navíc perspektivu soukromé praxe s nepříliš

vysokými investicemi do technického vybavení,“ tvrdí ředitel.

Pro slovenské lékaře je práce v českých nemocnicích naopak zajímavou příležitostí.“ S přihlédnutím ke kursům našich měn mají poměrně vysoké výdělky, také možnosti uplatnění jsou širší než u nich doma,“ uvedl Leckéši, který jen v posledních měsících obdržel od slovenských lékařů několik desítek žádostí o přijetí.

Nemocnice je s prací slovenských lékařů spokojena a ráda by si je udržela. Nemůže jim ale nabídnout byty. Ředitel Leckéši proto požádal o pomoc radnici. “ Budeme se touto záležitostí zabývat na srpnovém zasedání rady města,“ potvrdil starosta Bohdan Mikušek. Bytová komise sice takovou pomoc nedoporučuje, ale starosta by na ni za určitých podmínek přistoupil.“ Byty bychom lékařům neposkytovali natrvalo, ale na přechodnou dobu, než by si opatřili vlastní bydlení,“ objasnil svou představu.

Lukáš Španihel, Zlínské noviny, 29.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?