Radním Vysočiny došla trpělivost a mění ředitele nemocnic

8. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Tři nemocnice na Vysočině budou mít nové ředitele. Šéfové nemocnic v Jihlavě a Třebíči byli odvoláni už před týdnem, náměstek hejtmana Miloš Vystrčil včera řekl, že bylo vyhlášeno výběrové řízení i na místo v Havlíčkově Brodě. Noví ředitelé by měli zabránit dalšímu finančnímu propadu svých ústavů...


Už v červnu dostali ředitelé pěti nemocnic na Vysočině závazné finanční plány.

„Do konce srpna měli čas je uplatňovat, ve třech nemocnicích se ale trend k lepšímu nezměnil,“ vysvětluje verdikt krajská radní Martina Matějková.

Nemocnice Jihlava, Třebíč a Havlíčkův Brod nashromáždily v roce 2003 ztrátu ve výši 120 miliónů už do srpna, zbývající dvě v Pelhřimově a Novém Městě na Moravě mohou mít podle Matějkové koncem roku vyrovnanou bilanci.

Do Třebíče a do Jihlavy jmenovala krajská rada nové ředitele přímo. Nemocnici v krajském městě převzal úspěšný ředitel z Pelhřimova Pavel Hrala. Věří, že obnoví vyrovnané hospodaření také v Jihlavě, i když ví, že to nebude snadné.

„Při takovém rozsahu poskytovaných služeb se s platbami od pojišťoven vychází velmi obtížně,“ uvedl.

Nechce předem říci, jak bude nemocnici reformovat. O tom, jestli může zásah krajské rady pomoci, pochybuje ředitel havlíčkobrodské nemocnice Karel Přikryl (na jeho místo kraj vyhlásil výběrové řízení a on sám se do něho přihlásil).

„Dosáhnout vyrovnaného hospodaření nemocnic je nemožné,“ tvrdí Přikryl.

Nemocnice jsou totiž příspěvkovými organizacemi, kde se negativní hospodářský výsledek předpokládá.

Havlíčkobrodská nemocnice dostane od pojišťoven měsíčně 28 miliónů, utratí ale v průměru 31 miliónů. Na tom prý nic nezmění ani nejlepší ředitel. „Nemůžeme vyhodit pacienta, obvykle jsme poslední adresou, na kterou se lidé obracejí,“ upozorňuje Přikryl. Také mu vadí, že kraj nehodnotí nemocnice podle kvality péče.


Radní Vysočiny nutí nemocnice držet vyrovnaný rozpočet a mění ředitele, kteří to nedokážou. Následují vzor Středočeského kraje, který vyměnil vedení všech nemocnic.

S ředitelem zadlužené nemocnice souhlasí i krajský zastupitel a zároveň místostarosta Havlíčkova Brodu Jiří Vondráček. „Problém zdravotnictví je podstatně hlubší, než aby se dal vyřešit personálními změnami,“ řekl.

Bývalé okresní nemocnice stát předal krajům v lednu 2003 i s dluhy, které celkem překračují pět miliard korun.

Nemocnice se od té doby dále zadlužily. Krajské rady od té doby zkoušejí různé cesty, jak nemocnice transformovat.

Radní Vysočiny nutí nemocnice držet vyrovnaný rozpočet a mění ředitele, kteří to nedokážou. Následují vzor Středočeského kraje, který vyměnil vedení všech nemocnic.

Jiné kraje ale ředitele nemění - například na Liberecku žádného, v jižních Čechách pouze ve Strakonicích, na jižní Moravě šéfy tří nejvíce zadlužených nemocnic z devíti.

Někde se chystají změnit status nemocnic - místo příspěvkových organizací by to měly být běžné obchodní společnosti. Chystají se k tomu například jižní a střední Čechy. Jihomoravský kraj hodlá nemocnice pronajímat soukromým společnostem, které se budou o jejich správu ucházet v konkursu.

„Chceme vyzkoušet něco jiného než ostatní,“ vysvětluje postup náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd.

Petr Holub, Hospodářské noviny, 8.10.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?