Rakouské ministerstvo spravedlnosti nebrání rituálním obřízkám

1. 8. 2012 7:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři v rakouské spolkové zemi Vorarlbersko mohou bez obav z možného postihu provádět chlapcům obřízku z náboženských důvodů. Ministerstvo spravedlnosti ve Vídni v písemném stanovisku došlo k závěru, že to není trestné a jde o věc svědomí lékaře, napsala dnes agentura APA.


Vorarlberský hejtman Markus Wallner minulý týden doporučil státním nemocnicím v této části Rakouska, aby přestaly provádět obřízky z náboženských důvodů. Inspiroval se německým soudem, který nedávno rituální obřízku označil za ublížení na zdraví. Wallner svým doporučením vyvolal bouřlivou debatu.

Zástupci katolíků, židů i muslimů se v pátek jednotně postavili na obranu rituální obřízky, když výzvy k jejímu omezení označili za útok proti náboženství a vyzvali vládu, aby se vyjádřila k právnímu aspektu této záležitosti.

„Chtěli jsme získat právní jistotu pro lékaře, aby jim mohlo být jasné, zda jim hrozí právní postih v případě, kdy provádějí obřízku z náboženských důvodů,“ řekl hejtmanův mluvčí.

V Rakousku žije kolem půl milionu muslimů, většinou jde o pracovníky z Turecka a Bosny a Hercegoviny. Židovská komunita má asi 9000 členů, uvedla agentura Reuters.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?