Rakouské sjezdovky: 2200 zranění denně

5. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na rakouských sjezdovkách se letos zranilo nebývalé množství lyžařů. V únoru přišlo k úrazu v průměru 2200 lyžařů denně. Za celou sezónu je ošetřeno na 90 tisíc lidí...


VÍDEŇRakouské sjezdovky začínají co do počtu zraněných připomínat spíše bitevní pole.

V únoru se na nich zranilo v průměru 2200 lyžařů denně, za sezónu se v Rakousku zraní a v nemocnicích je ošetřeno na 90 tisíc lidí. Napsal to rakouský týdeník News s odvoláním na zdroje z nemocnic a pojišťoven.

Je pravda, že ročně Rakousko navštíví na osm milionů lyžařů a 800 tisíc snowboardistů, což rozhodně není málo.

Negativním výsledkem těchto počtů ale je neustálý vzrůst počtu zraněných a mezi nimi i vzrůst počtu vážnějších následků.

Frustrace z malého prostoru

Ve špičkových dnech návštěvnosti, jako jsou prázdninové víkendy, je na sjezdovkách hlavních rekreačních oblastí tak husto, že každý lyžař má k dispozici v průměru jen devět metrů čtverečních plochy.

Tento extrémní nedostatek svobody pohybu pak vede na jedné straně k „bojům o revír“ mezi lyžaři, na druhé k častým srážkám a tedy i zraněním.

K hlavním příčinám patří postupující únava, přecenění vlastních sil, přehnané sebevědomí, málo přestávek mezi náročnými jízdami a konzumace alkoholu.

Pojišťovny bijí na poplach

Letos v lednu bylo v rakouských nemocnicích ošetřováno 710 lyžařských zranění denně, na únor se s ohledem na pololetní prázdniny počítá s 2200 zraněními za den, počty ale ještě nejsou definitivní.


NÁKLADY NA LÉČBU RANĚNÝCH LYŽAŘŮ:
520 tisíc eur stálo léčení v nemocnici, 26 tisíc eur převoz zraněných vrtulníkem a 20 tisíc eur bylo vyplaceno na nemocenské pro zraněné.

Na poplach bijí především zdravotní a úrazové pojišťovny,podle nichž se situace musí rychle změnit.

Podle rozboru regionální zdravotní pojišťovny v Korutanech byly náklady na 642 vyhodnocovaných zranění lyžařů následovné: 520 tisíc eur stálo léčení těchto případů v nemocnici, 26 tisíc eur stál převoz zraněných vrtulníkem a 20.640 eur bylo vyplaceno na nemocenské pro zraněné.

V průměru byl každý zraněný lyžař 32 dnů v pracovní neschopnosti, přičemž v minulé sezóně to bylo jen 29 dní a předtím ještě méně.

To vše dokazuje, že závažnost zranění při zimní rekreaci se zvyšuje a zdravotní pojišťovny se dostávají do finančních problémů, konstatuje News.


ZRANĚNÍ V ČESKÝCH HORÁCH
Od 1. prosince do letošního 28. února stalo na českých horách celkem 4763 úrazů, z toho čtyři byly smrtelné.
Šumava - 525 zranění

Krušné hory - 472 zranění

Jizerské hory - 641 zranění

Krkonoše - 1681 zranění

Orilcké hory - 393 zranění

Jeseníky - 595 zranění

Beskydy456 zranění

ZDROJ: www.horskasluzba.cz

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?