Rakouské úřady vyhlásily epidemii prasečí chřipky

13. 11. 2009 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Podle Virologického ústavu na univerzitě ve Vídni vypukla v Rakousku epidemie prasečí chřipky. Jen v metropoli zaznamenali minulý týden 10 800 nových onemocnění, přičemž předpokladem vyhlášení epidemie zůstává deset tisíc nových případů týdně.


„Údaje dokládají začátek chřipkové epidemie vyvolané novým pandemickým virem,“ řekl televizi ORF šéf institutu Franz Heinz. Dodal, že mezi nemocnými převažují děti do 14 let a že v zemi onemocnělo chřipkou 30 tisíc lidí, většina z nich se nakazila virem A(N1H1).

Kvůli dramatickému růstu onemocnění změnilo rakouské ministerstvo zdravotnictví zásady strategie postupu vůči prasečí chřipce, k nimž patří testy, oznamovací povinnost a léčba.

Po zdravotnickém personálu se může od minulého pondělka nechat očkovat i zbytek populace. K dispozici má do konce listopadu 1,6 miliónu dávek. V pondělí, první den vakcinace, možnosti využilo devět tisíc Rakušanů.

V Německu začalo prudce přibývat pacientů s prasečí chřipkou, a to zvlášť v Bavorsku. Institut Roberta Kocha uvedl, že se zatím nakazilo přes 50 tisíc lidí, třináct připravila o život.

Kritiku sklízí i to, že kvůli rapidnímu přibývání nakažených přestávají mnozí němečtí lékaři testovat, zda pacienti mají právě prasečí chřipku. Obvykle je prý pošlou domů s tím, že dostali běžnou virózu.

Nemocní pak často po jednom či dvou dnech znovu jdou do školy či do práce. Pokud někdo test vyžaduje, musí ho zaplatit. Krevní zkouška přijde asi na 100 eur (2500 korun). Uvedl to server o prasečí chřipce. „Pokud se lidé netestují ani při chřipkových příznacích, není se co divit, když infekce rychle nabírá na síle,“ napsal server.

Druhá fáze plošného očkování rizikových skupin obyvatel začala včera ve Francii, kde si infekce vyžádala už 49 mrtvých. Po zdravotnících přicházejí na řadu lidé trpící chronickými nemocemi a rodiče dětí ve věku do šesti měsíců - zhruba šest milionů lidí.

První případ má i Grónsko

Část odborné veřejnosti a většina té laické odmítá očkovací kampaň. Poukazují na to, že chřipka u drtivé většiny nemocných v dobrých hygienických podmínkách není v podstatě horší než jiná chřipková onemocnění. Podle nejnovějšího průzkumu se odmítá nechat očkovat proti nové chřipce typu A 76 procent Francouzů.

Francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová, podle níž počet případů chřipky stoupl minulý týden na 360 tisíc, tedy na desetinásobek stavu před měsícem, se rozhodla strhnout váhavce svým příkladem a nechat se očkovat před televizními kamerami.

První případ takzvané prasečí chřipky ohlásilo Grónsko. Virem H1N1 se nakazila holčička v předškolním věku ve východní části ostrova. Nákazu u ní lékaři zjistili náhodou při rutinní zdravotní prohlídce. Laboratorní testy provedené v Dánsku následně potvrdily, že dívka se skutečně nakazila virem pandemické chřipky. (nek, vpl,

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?