Rakousko: na chřipku umírá mnohem více lidí, než lékaři předpokládali

21. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Chřipkové epidemie jsou v Rakousku hlavní příčinou úmrtí mnohem většího počtu obyvatel, než se dosud předpokládalo. Vyplývá to z údajů, které po nové komparaci starších dat zveřejnili rakouští epidemiologové...


„Udělali jsme novou analýzu. Až šest tisíc lidí umírá při epidemii chřipky,“ uvedl vídeňský expert Kurt Vymazal. Dosavadní odhady se pohybovaly od patnácti set do dvou tisíc smrtelných případů.

Lékaři dříve jen stěží dokázali porovnat situaci v jednotlivých letech. Přesnější údaje získali až při srovnání údajů s rokem 2001, kdy se chřipkový virus v zemi nevyskytl. Z úmrtní statistiky následně vyplynulo, že od prosince 1998 do února 1999 podlehlo chřipkovému viru typu A až 6100 lidí.

„Virus typu B, který je obvykle pokládán za méně nebezpečný, si (na přelomu let) 1999/2000 vyžádal 4200 smrtelných případů,“ zdůraznil Vymazal.

Výraznému riziku jsou vystaveni hlavně lidé starší šedesáti let. U mladší generace experti výrazné zvýšení počtu úmrtí na následky chřipky nezjistili.

V důsledku nových poznatků lékaři upozorňují na potřebu očkování rizikové skupiny obyvatelstva.

Například magistrát rakouské metropole pravidelně propaguje očkování proti chřipce, a to hlavně pro starší obyvatele a pacienty s chronickými nemocemi.

Od konce září až do poloviny prosince probíhá očkování ve všech vídeňských obvodních zdravotních střediscích.

Hospodářské noviny, 21.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?