Rakouský lékař obdrží cenu za registr pacientů po transplantaci

30. 9. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od počátku transplantačních programů obdrželo některý z orgánů na půl milionu lidí z celého světa. Přes 300 000 z nich je zahrnuto v registru, který před více než 20 lety založil rakouský imunolog Gerhard Opelz...


PRAHA -

Díky registru, v němž jsou pečlivě schraňovány informace o zdravotním stavu a přežívání pacientů po transplantaci, je možné odhalit faktory, které výsledky transplantací ovlivňují.

Gerharg Opelz převezme v úterý v pražském Karolinu za přínos v oblasti transplantací výroční cenu Nadace Karla Pavlíka za rok 2002. „Díky registru lze prokázat, že existují lidé, kteří prodělali transplantaci ledvin, srdce nebo jater a žijí s těmitoorgány již více než 40 let,“ řekl lékař.

Podle něho je celý projekt výjimečný hlavně tím, že 400 univerzit ze 46 zemí světa spolupracuje naprosto dobrovolně, bez jakéhokoli zásahu či řízení zvenčí. „Mým vkladem snad byl ten počáteční entusiasmus, to nadšení,“ poznamenal imunolog.

Registr ovlivňuje budoucnost transplantací

Registr však nemá za cíl jen statisticky zpracovávat data, ale ovlivňuje i budoucnost transplantací. Když se před lety objevila při hodnocení vhodnosti dárce a příjemce orgánu metoda typizace DNA, odborníci zkontrolovali na 20 000 transplantací, které byly hodnoceny podle předchozí sérologické metody.

Zjistili, že čtvrtina dárců a příjemců orgánů byla typizována špatně. Od té doby se podařilo snížit nepřesnosti na dvě až tři procenta, konstatoval Opelz.

Celosvětovým problémem je podle něj nedostatek dárců. Od schopnosti jednotlivých zemí propagovat a podporovat dárcovství se přitom odvíjí počet prováděných transplantací. V Evropě vede v tomto směru Španělsko, které transplantuje nejvíc orgánů na počet obyvatel.

Z hlediska odborníka na transplantace jsou pak také výhodnější liberálnější zákony nevyžadující souhlas člověka s odebráním orgánů v případě smrti. Příkladem takové země je například Rakousko, které si tradici toho, že mrtvé tělo patří státu, nese již od dob císařovny Marie Terezie, dodal Opelz.

České transplantační centrum IKEM spolupracuje s Opelzovým registrem již od jeho vzniku. I díky tomu zná přesné informace o počtech transplantací od dat jejich prvního provedení. Ledvinu podle nich dosud získalo 5932 pacientů, srdce 727, játra 514, slinivku 237 a plíce 57 lidí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?