Rakouský soud zamítl návrh na exekuci českých obrazů

21. 11. 2011 7:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakouský odvolací soud zamítl návrh společnosti na nařízení exekuce dvou zabavených obrazů a plastiky patřících českému státu v souvislosti se sporem společnosti Diag Human a ČR o několikamiliardové odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. Odvolací soud zrušil nepravomocné rozhodnutí okresního soudu ve Vídni z května letošního roku a celé následující řízení prohlásil za nicotné. ČTK o tom v pátek informoval mluvčí českého Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Robert Hurt.


„Návrh společnosti Diag Human SE na uznání vykonatelnosti rozhodčího nálezu a návrh této společnosti na nařízení exekuce k uspokojení pohledávky ve výši 24,089.400 korun rakouský odvolací soud zamítl,“ uvedl Hurt. Exekuce se měla týkat obrazů Emila Filly, Vincence Beneše a plastiky Otto Gutfreunda. Díla byla zapůjčena na výstavu do Vídně. Olej Emila Filly Dvě ženy z roku 1913 pochází ze sbírek Moravské galerie v Brně, obraz Vincence Beneše Tanečnice a bronzová plastika Otto Gutfreunda Objetí patří Národní galerii v Praze.

„Pro nás je určitým způsobem toto rozhodnutí precedentní kvůli sporům v dalších zemích,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Ředitel právního oddělení ministerstva zdravotnictví David Kotris řekl v České televizi, že pokud nebude podán mimořádný opravný prostředek, na který má Diag Human stále nárok, měly by se umělecké předměty co nejdříve vrátit do ČR. Mimořádný opravný prostředek je podle něho možné podat jen ve velmi úzce daných případech.

Podle právníka společnosti Jana Kalvody, který ČTK zaslal vyjádření společnosti Diag Human, se však firma s dovoláním v nejbližší době obrátí na rakouský Nejvyšší soud. „O umístění předmětu exekuce se proto bude rozhodovat v dalším řízení,“ podotkl Kalvoda.

Firma se od počátku letošního roku začala se svými nároky obracet na zahraniční soudy. Nejprve uspěla v Rakousku, a proto také podala návrh na exekuci uměleckých děl. Nyní se čeká na pravomocný verdikt rakouského soudu o tom, zda je samotný nárok firmy oprávněný. Podobně jako v Rakousku rozhodly následně i soudy ve Francii a Lucembursku. Také proti těmto rozsudkům se ČR odvolala.

„Společnost Diag Human konstatuje, že vídeňský odvolací soud skutečně (..) přiznal třem uměleckým dílům v majetku České republiky imunitu z exekučního řízení,“ uvedl Kalvoda. Soud se však podle něho zcela překvapivě vyhnul rozhodnutí o podstatě celého sporu, tedy o tom, zda je rozhodčí nález z roku 2008, který přiznal firmě odškodnění za škodu a ušlý zisk, vykonatelný.

Diag Human vede spor s Českem kvůli obchodu s krevní plazmou téměř 20 let. Rozhodci v roce 2008 společnosti přiznali náhradu škody ve výši 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka přes deset miliard. Podle firmy spor skončil a peníze jí patří. Ministerstvo zdravotnictví a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových ale tvrdí opak s tím, že arbitráž stále pokračuje.

Firma počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?