Vlákno názorů k článku Rakovina hrtanu způsobuje přetrvávající chrapot. Na vině bývá kouření i alkohol od Ája - Dobrý den, Už dva měsíce mě trápí kašel. V...

Ája (neregistrovaný)

Dobrý den,
Už dva měsíce mě trápí kašel. V noci suchý, ráno ztěží vykašlávám trochu hlenu. Dobrala jsem druhé antibiotika, zase zhoršení. CRP v pořádku 1,9. Rtg plic v pořádku. Ani astma. Testy na černý kašel negativní. Hodnody CMV IgG 155 a CA19-9 50,2. Stále mám pocit malého knedlíku v krku a mírná bolest při polykání. Nekouřím a 9let abstinuji. Mám se bát?
Děkuji za odpověď. Anna

Dobrý den,
je dobře, že již byla provedena další vyšetření. CMV IgG 155 znamená, že jste se v minulosti s touto infekcí setkala (jako většina z nás), přínosnější by byla hodnota IgM. Faktor CA19-9 není primárně určen pro diagnostiku, jeho zvýšení nemusí ukazovat na rakovinu, zvyšuje se i u některých onemocnění trávicího traktu. Navíc je u vás zvýšen jen minimálně. Měly by být provedeny další testy - EKG, ev. spirometrie (nebyla-li ještě provedena), další serologie (chlamydie?) atp. Diagnostiku by měl řídit praktický lékař, případně v kooperaci s pneumologem a kardiologem. Vhodné by bylo i vyšetření ORL specialistou pro bolesti v krku a pocit malého knedlíku. Na okraj zmíním, že existuje i něco jako psychogenní kašel, který je vyvolán naším psychickým stavem. Vyšetření je tedy ještě podstoupit spousta, ale v této fázi bych se nebál.

Přeji pevné zdraví a držím palce.