Rakovinu i srdce léčí nejlépe v Brně

5. 10. 2010 8:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Nádory plic, prsou nebo tlustého střeva léčí nejlépe specialisté v brněnském Masarykově onkologickém ústavu. Srdce spravují s největší bravurou lékaři o dva kilometry dál v Centru kardiovaskulární a transplantační chirurgie a s nádory mozku si dokážou nejlépe poradit v pražské Ústřední vojenské nemocnici.


Kyčelní nebo kolenní kloub zase umějí nejkvalitněji vyměnit v pražské nemocnici Na Bulovce a s očními chorobami se nejlépe vypořádají ve Fakultní nemocnici Hradec Králové.

HN provedly v minulých čtrnácti dnech historicky nejrozsáhlejší průzkum mezi nejlepšími českými lékaři na onkologii, kardiochirurgii, neurochirurgii, ortopedii a očním lékařství. Rekordní šedesátka z nich určila pět vítězů v pěti klíčových oborech české medicíny. Podobný žebříček HN letos sestavovaly už potřetí. V minulých letech se však do ankety zapojilo méně odborníků než nyní.

Největším překvapením letošních nemocničních žebříčků je „poražený“ pražský IKEM. V kardiochirurgii jej o tři body předstihlo brněnské Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie. „Možná bych si býval tipl, že v kardiochirurgii bude na prvním místě IKEM, ale není pochyb o tom, že brněnská kardiochirurgie patří k nejužší špičce,“ komentoval výsledek ankety ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Kardiochirurgie v Brně a v IKEM jsou srovnatelnými špičkovými pracovišti. Každé z nich ročně odoperuje zhruba 1200 pacientů. Jde o jediná dvě zařízení v zemi, kde dokážou pacienta napojit na takzvané umělé srdce a pak mu životně důležitý orgán transplantovat od dárce.

Průzkum HN sice nemůže nahradit exaktní měření kvality zdravotní péče, ale i velké šetření mezi špičkovými odborníky toho hodně napoví o tom, s jakou úrovní péče se pacient v nemocnicích setká.

Například v USA, kde již léta žebříčky nemocnic pravidelně zveřejňují, je dotazování lékařských elit jednou z nejdůležitějších metod, jak kvalitu péče zjistit.

„Názory lidí z oboru, kteří hodnotí své vlastní kolegy, jsou na Západě velmi směrodatné. Kdo jiný ví, jací jsou ostatní kardiochirurgové než samotný kardiochirurg, který zná své kolegy a přebírá od nich pacienty?“ vysvětluje šéf pacientského sdružení Občan Pavel Vepřek, jenž se kvalitou zdravotní péče dlouhodobě zabývá.

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?