Rakušan léčí v Česku. Ale Rakušany

28. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stomatologa Václava Brunu zná v Dolním Dvořišti každý. Jeho případ je výjimečný. Zamířil přesně opačným směrem než většina jeho českých kolegů. Ti odjíždějí do Rakouska, Německa i Velké Británie za vyššími platy. Bruna v květnu 1992 přesunul ordinaci z rakouského Freistadtu, kde dodnes žije, na druhou stranu...


Bruna? „To je tamhle za kostelem,“ ukazuje mladá žena k dominantě Dolního Dvořiště. V obci, ležící na česko-rakouské hranici, ordinuje stomatolog Václav Bruna už dvanáct let.

Zná ho tu každý. V květnu 1992 totiž přesunul ordinaci z nedalekého rakouského Freistadtu, kde dodnes žije, na druhou stranu hranice. Zrovna začal platit zákon o nestátní zdravotní péči a on se rozhodl alespoň pracovně vrátit zpátky do Čech, odkud emigroval.

Případ stomatologa Bruny je ale výjimečný. Zamířil přesně opačným směrem než většina jeho českých kolegů. Ti odjíždějí do Rakouska, Německa i Velké Británie za vyššími platy.

V Německu jich podle prezidenta České lékařské komory pracuje přes sedm set.

„A Británie připravuje masívní nábor po vstupu republiky do unie.“ Lékařům nabízí až sedmkrát vyšší platy, než jaké dostávají v průměru v Česku.

Do zahraničí vyjedou například chirurgové, ortopedové či gynekologové z pražské nemocnice Na Homolce, která předloni uspěla ve výběrovém řízení Britské zdravotnické rady.

„Naši lékaři tak budou moci vycestovat a provádět chirurgické výkony v Anglii. První takové cesty by se mohly uskutečnit pravděpodobně v příštím roce,“ říká mluvčí Homolky Jitka Kalousková.

Návrat za hranice? Ani ne

Naopak Bruna se do Rakouska vracet nehodlá. Dnes zaměstnává v Česku 17 lidí. Tři lékaře, laboranty, asistentky, administrativu. Z valné části ho živí hlavně Rakušané a Němci. A nejspíš ještě dlouho budou.

Bruna se specializuje na fixní protetiku - tedy na můstky nebo korunky. A ty jsou v Česku podstatně levnější. Navíc je rakouské zdravotní pojišťovny téměř nehradí. „Některé menší něco připlatí, ale kromě učitelské kasy to není nic významného,“ poznamenává Bruna.

Zatímco porcelánová korunka vyjde v Rakousku na minimálně 600 eur, u Bruny na 300 eur. Platí se hotově. Ceny to jsou zdánlivě vysoké, ale cizincům se přejet hranici vyplatí.

Právě proto se Brunovi zahraniční pacienti obávali českého vstupu do unie. Domnívali se, že za zubaře v rozšířené unii zaplatí podstatně víc.

Termíny v ordinaci jsou proto nyní dlouho dopředu obsazené. „Kdybyste se chtěl objednat teď, na řadu přijdete někdy v červenci,“ listuje objednací knihou recepční.

Bruna není přitom jediný, kdo zaujal zahraniční pacienty.

Například Homolku společnost Operation Abroad nabízí jako alternativní zdravotní zařízení pro léčbu britských občanů.

„Zatím se u nás léčil jeden člověk z tohoto programu,“ dodává mluvčí Kalousková.

Volba pacienta? Teorie

Na rozdíl od kolegů z Homolky ale není Bruna typický „český“ lékař. A nejen tím, že vlastní početnou dostihovou stáj s legendárním trojnásobným vítězem Velké pardubické Peruánem.

Ač ordinuje v Česku, nemá uzavřené smlouvy s tuzemskými zdravotními pojišťovnami. Proto také neošetřuje mnoho českých pacientů. „Když je ale potřeba, tak pomůže. Než jet na pohotovost někam do Českých Budějovic, je lepší zajít sem. I když to je samozřejmě za peníze a dražší,“ říká mladá žena z Dolního Dvořiště.

Bruna je známý i jako kritik tuzemského zdravotnictví. Kdykoliv může, připomene, že zatímco dosavadní členské země unie ctí princip svobodné volby lékaře, v Česku se o něm jen mluví.

„Zdravotní pojišťovny nerefundují účty těm pacientům, kteří se nechají ošetřit u nesmluvního zdravotnického zařízení. To pokládám za nehoráznost.“

Podle něj má mít každý člověk právo nechat si opravit chrup tam, kde to uzná za vhodné, a přijít s účtenkou na svou „kasu“.

„To je jako kdyby pojišťovny měly své autodílny a v případě, že by člověk havaroval, nešlo by auto opravit jinde. To každý pokládá za absurdní. Nad toutéž praxí ve zdravotnictví se ale nikdo nepozastaví,“ dodává lékař, který by rád praxi jednou přenechal synovci, který studuje stomatologii v Plzni

Zdeněk Zuntych, Aleš Vojíř, Hospodářské noviny

foto: ilustrační foto

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?