Ráno na operaci, večer domů

30. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
České zdravotnictví od podzimu čekají změny. Má se rozšířit projekt tzv. jednodenní chirurgie - ráno by šel pacient do nemocnice na operaci a večer už by opět byl doma a starala by se o něj rodina. Do nemocnice pak by se docházelo už jen na kontroly. Jednodenní chirurgie má své zastánce i odpůrce. Ti první tvrdí, že moderní doba vyžaduje moderní přístupy a není čas ležet dlouho v nemocnici s nekomplikovanou operací. Druzí namítají...


že mohou nastat nepředvídatelné komplikace a tím se celá léčba prodlouží. Oba tábory se neshodnou ani v tom, zda se tím zdravotnictví zlevní. Ministr zdravotnictví Bohunil Fišer, který projekt podporuje, soudí, že se nezlevní. „Co hlavně stojí peníze, to je materiál, práce lékařů a sester, vybavení operačních sálů atd. To vše se stejně musí platit.“ Osobně si také nemyslí, že po zavedení této metody se dramaticky sníží počet lůžek. „To vše ukáže praxe,“ řekl ministr. Profesor Pavel Pafko, přednosta lll. chirurgické kliniky pražské Faklultní nemocnice Motol, kde s jednodenní chirurgií už experimentálně začali, má ale jiný názor: „Může se ukázat, že část lůžek v některých nemocnicích bude zbytečná.“ Pokud by tomu tak bylo, nemocnice by v budoucnu nemusely dostávat tolik peněz jako dosud. „Chirurgové jsou připraveni. Pokud vyhoví i zdravotní pojišťovny, můžeme nový postup zavést hned,“ soudí docent Karel Havlíček, předseda České chirurgické společnosti. Dodává, že nepůjde o všechny operace, ale například o operaci kýly, žaludku, hemeroidů, křečových žil atd., tedy o výkony, které je možné provést rychle a nevyžadují komplikovanou narkózu. „Jednodenní chirurgie je ve vyspělém světě běžná,“ míní doktor Antonín Pečenka, vrchní ředitel úseku zdravotní péče VZP. Důvody, proč se zavádí, jsou podle něj dva: zabránit infekcím a omezit pobyt na nemocničním lůžku, které je nesmírně drahé. „Americká studie ukázala, že i v těch nejlépe vedených nemocničních chirurgických odděleních se různými infekcemi, a to převážně od personálu, nakazí až 20 procent pacientů. Nemocný je pak sice chirurgicky vyléčen, ránu má zahojenu, ale z nemocnice si odnáší napadené dechové nebo močové cesty, které si léčí dlouhé týdny. Když tam ležet nebude, infekce se omezí na minimum,“ tvrdí Pečenka s tím, že u nás taková studie neexistuje, ale procento nakažených je odhadem stejné. Ekonomický důvod pak spočívá v tom, že se ušetří náklady na hospitalizaci. Docent Havlíček dodává, že každé pracoviště, které by se do jednodenní chirurgie chtělo pustit, musí mít návaznost na kliniku pro případ, že by došlo ke komplikacím. Pečenka se domnívá, že ideální by bylo, kdyby pacient nepřišel při zákroku vůbec do styku s nemocničním prostředím. Americké nemocnice taková centra budují mimo areál nemocnic, kde je příjem, část předoperační, operační sál a místnost pro zotavení. „Z psychologického hlediska je pro pacienta jednodenní chirurgie prospěšná,“ soudí klinický psycholog Václav Malý z Prahy. „Do nemocnice na operaci si odskočí jako do práce, večer je doma a nezažije studenost špitálu. Nemá z něj trauma.“ Podle něj zvlášť podnikatelé budou tuto možnost dost využívat, protože už druhý den po operaci mohou z domova pracovat.

Projekt začne na podzim

Od podzimu by se mohl rozjet pilotní projekt jednodenní chirurgie zatím jen v několika zdravotnických zařízeních, a to u případů s přísně vybranými diagnózámi. „My jsme plně pro,“ řekl Právu Antonín Pečenka, vrchní ředitel úseku zdravotní péče Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pojišťovna již loni osmdesáti zdravotnickým zařízením poslala návrh projektu jednodenní chirurgie, ve které se sleduje rychlost a kvalita hojení v domácím prostředí a také ekonomický přínos. „Odpovědělo 55 zdravotnických zařízení, která navrhla 900 léčebných postupů. My jsme z nich vybrali 140 zákroků, které jsou pro jednodenní chirurgii vhodné. Návrhy pak dostalo k posouzení šest odborných společností - chirurgická, ortopedická, urologická, gynekologická, oční, ORL a také ARO,“ říká Pečenka. Společnosti, které mají v čele šéfy klinik, nad jednodenní chirurgií zrovna nejásají, protože by kliniky, které vedou, mohly přijít o lůžka. „Odpor k novince byl všude, kde se jednodenní chirurgie zaváděla, ať to bylo v USA, ve Švédsku či v Německu,“ řekl Pečenka. V platbě má být zahrnuto vše, například drahé anestezikum, péče o člověka doma po výkonu až do okamžiku zahojení a předání praktickému lékaři. Pak VZP vybere pracoviště, maximálně deset, a na podzim by se pilotní projekt mohl rozjet.

CO AMBULANTNĚ OPEROVAT

Výbor České chirurgické společnosti si myslí, že jednodenní chirurgie by mohla zahrnovat například:

- operace nádorů z kůže, podkoží a svalů, povrchové tumory;

- operace kýly;

- operace hemeroidů;

- operace varixů (křečové žily) dolních končetin;

- endoskopické diagnostické výkony včetně vyříznutí tkáně z horní idolní části zažívacího ústrojí;

- vyříznutí polypu při vyšetření tlustého střeva;

- ošetření větších ran;

- sutury šlach;

- ošetření po traumatických amputacích prstů a amputace prstů pro gangrénu;

- repozice jednoduchých zlomenin;

- ošetření popálenin do 10 % popálené plochy u dospělých a do 5 % u malých dětí, maximálně II. stupně a bez šoku;

- korekční operace nehtů a nehtových lůžek

- plastické operace víček a ušních boltců atd.

Václav Pergl, Právo, 30.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?