Rath a Kubek tvrdí, že kauzu s atestacemi si LN vymyslely

10. 2. 2009 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD) a prezident Lékařské komory Milan Kubek včera Právu sdělili, že Lidové noviny (LN) si kauzu o jejich lékařské atestaci vymyslely. Podle uvedeného deníku měl Rath v době, kdy zastával funkci ministra zdravotnictví, vydat sobě a Kubkovi lékařskou atestaci, díky níž si oba mohli otevřít soukromou ordinaci...


„Lidové noviny si kauzu vymyslely a já podám trestní oznámení a žalobu na list,“ řekl Právu David Rath.

„Vyzval jsem vydavatele a šéfredaktora ke zveřejnění omluvy nejpozději do pátku. Nestane-li se tak, podám žalobu na ochranu osobnosti. Současně podávám trestní oznámení na autorku článku, a to pro podezření z trestného činu poškozování cizích práv a trestného činu pomluvy,“ sdělil Právu Kubek.

Kubek uvedl, že atestaci I. stupně z interního lékařství složil v dubnu 1995 a II. stupně v listopadu 1999. Tedy dávno před jmenováním Ratha ministrem zdravotnictví. „A dávno jsem také soukromou ordinaci provozoval,“ řekl Kubek.

Rath uvedl, že atestační zkoušky složil v roce 1993 a v roce 1997 a ministrem se stal až v roce 2005.

Podle jeho slov ministerstvo zdravotnictví nikdy atestace neudělovalo, ani udělovat nemůže. Pouze po vstupu do EU ověřovalo, které odbornosti může lékař s příslušnou atestací vykonávat, neboť každá země EU má toto určeno jiným způsobem. „O tomto uznání nikdy nerozhodoval ministr, ale vycházel z kritérií vytvořených odbornými lékařskými společnostmi.“ Rath oznámil, že rovněž podá na list trestní oznámení a žalobu.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?