Rath by pohotovosti omezil

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
S omezením lékařských pohotovostí nepočítají jen kraje, které na udržení dosavadní sítě nemají peníze, ale i Česká lékařská komora. Prezident komory Rath říká, že tato služba by měla být v areálu každé nemocnice...


Praha- nejlépe na ambulanci interního oddělení. Nemocnic je v současnosti méně než středisek první pomoci - logicky by tedy pohotovostí ubylo.

Umístění služby první pomoci v nemocnici by bylo podle komory lepší - pohotovost by měla díky tomu lepší přístrojové vybavení a i pro kraje by to bylo finančně výhodnější. „Neplatily by totiž provozní náklady, ale jen plat lékaře,“ zdůrazňuje Rath.

LOK chce pro lékaře na pohotovosti 500 Kč za hodinu

Lékařská komora považuje za důstojnou hodinovou odměnu za službu na pohotovosti 500 korun. Na takové ocenění ale žádný kraj nemá peníze.

Nyní se hodinová sazba pohybuje v průměru od 150 do 200 korun ve všední den a zhruba o stovku víc během víkendů. Loni sloužili lékaři na pohotovostech třeba i za 80 korun za hodinu.

Některé kraje mají o lékařských pohotovostech jinou představu než Lékařská komora. Středočeši je například chtějí propojit s rychlou záchrannou službou.

„Na modelu pracujeme. Samozřejmě, že to nemá být na úkor ani jedné z těchto služeb. Konzultujeme vše se starosty obcí,“ vysvětluje zdravotní rada Středočeského kraje Miroslav Petrik.

Svaz pacientů: policie by měla zjistit, jestli krajské úřady neporušují zákon

Omezování pohotovostí kritizuje Svaz pacientů. „Obrátíme se na policii, aby prošetřila, jestli krajské úřady neporušují zákon, když na řadě míst lékařskou první pomoc zrušily,“ prohlásil viceprezident svazu Josef Mrázek. Trvá na tom, že jejím omezováním se porušuje ústavní právo na zdraví.

Hospodářské noviny, 15.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?