Rath: chci zpět deset nemocnic

19. 1. 2009 8:47
přidejte názor
Autor: Redakce
David Rath si nechal zpracovat právní posudek, podle kterého při prodeji nebyly dodrženy všechny zákony a soud lze vyhrát. Dnes chce posudek předložit krajské radě, kde má ČSSD hlavní slovo a kde Rathův plán nejspíš hladce projde. Tím by se uskutečnil první konkrétní krok k faktickému zestátnění nemocnic, což je cíl, o němž Rath zatím jen mluvil...


- Středočeský hejtman dá žalobu k soudu, aby zrušil privatizaci a vrátil nemocnice kraji

- Od právníků má posudek, že vyhraje

Středočeský hejtman David Rath se rozhodl, že u soudu zažaluje privatizaci deseti nemocnic prodaných v roce 2007 za vlády Petra Bendla z ODS.

Rath si nechal zpracovat právní posudek, podle kterého při prodeji nebyly dodrženy všechny zákony a soud lze vyhrát.

Dnes chce posudek předložit krajské radě, kde má ČSSD hlavní slovo a kde Rathův plán nejspíš hladce projde. Tím by se uskutečnil první konkrétní krok k faktickému zestátnění nemocnic, což je cíl, o němž Rath zatím jen mluvil.

„Je velmi pravděpodobné, že naši předchůdci prodali středočeské nemocnice nejen pod cenou, což tvrdíme od začátku, ale dokonce i protiprávně. Z právní analýzy jsem pochopil jedno: naši předchůdci ani neuměli prodat majetek nemocnic v souladu s platným zákonem,“ řekl HN Rath.

Nezávislá právní analýza, kterou si nechal udělat u pražské advokátní kanceláře Vodičková a Vodičková, zpochybňuje privatizaci kvůli řadě závažných formálních chyb. Právníci například upozorňují na to, že krajská rada na Bendla chybně převedla právo podepisovat privatizační smlouvy. Noví vlastníci také podle analýzy v rozporu s privatizačními podmínkami nedoložili do konce roku 2008 na krajský úřad doklad, že opravdu proinvestovali částku, kterou slíbili. Navíc je podle analýzy pravděpodobné, že měl cenu nemocnic stanovit soudní znalec, což se nestalo. „Smlouvy vykazují zásadní právní vady, pro které je nutné je považovat za neplatné,“ shrnuje advokátka a autorka analýzy Valerie Vodičková.

O největší hromadné privatizaci nemocnic v Česku Rath mluví jako o „krádeži“ a posudek chce plně využít. „Na pondělním zasedání krajské rady budeme postupovat tak, jak nám radí právníci. Navrhnu, abychom podali žalobu na navrácení majetku,“ prohlašuje Rath.

Podle Petra Bendla Rath nemá šanci. „Měli jsme najaté dvě advokátní kanceláře, které měly ručit za správnost prodeje. Byla to jedna z nejtransparentnějších privatizací, jaké v Česku proběhly,“ říká Bendl. Argumentuje i tím, že v privatizačních komisích seděli zástupci Transparency International, odboráři nebo zástupci zdravotních pojišťoven.

Kdyby Rath uspěl, stoupne jeho moc a bude moci lépe ukázat, co chce ČSSD udělat s celým zdravotnictvím. Rath slibuje, že do nemocnic dá víc peněz, zlepší služby a zvedne platy, i za cenu dluhů.

Spor se vede o nemocnice v Rakovníku, Hořovicích, Berouně, Mělníku, Brandýse nad Labem, Nymburku a v Třebotově, dále o léčebnu dlouhodobě nemocných v Prčicích, Geriatrické a rehabilitační centrum v Kladně a Ústav onkologie a pneumologie Na Pleši.

Svou žalobou může Rath docílit dvou věcí: pokud by nemocnice získal, stal by se téměř neomezeným pánem zdravotnictví v největším českém kraji. A už jen fakt, že znejistí nové vlastníky nemocnic, může některé z nich přimět, aby mu je „dobrovolně“ za dohodnutou cenu vrátili. Už těsně po podzimních krajských volbách totiž všem vlastníkům nabídl, že od nich nemocnice koupí zpátky.

Na získávání městských nemocnic pod krajskou kontrolu začal Rath pracovat už minulý pátek. „Poslal jsem dopis městu Nymburk, které koupilo tamní nemocnici a následně ji pronajalo firmě PP Hospitals, že jsme ochotni ji převzít zpátky a jednat s nimi o vyrovnání. Podobný dopis jsem poslal do Kutné Hory, kde je městská nemocnice v zoufalé situaci,“ říká Rath.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?