Rath: Dá-li nám VZP pokutu, její šéf skončil

25. 2. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath přešel v poplatkové válce mezi státem a kraji do frontální ofenzivy. Ředitelům zdravotních pojišťoven pohrozil, že pokud začnou dávat jeho pěti středočeským nemocnicím pokuty za nevybírání poplatků, tak je v případě vítězství ČSSD ve sněmovních volbách nechá okamžitě odvolat...


„Když nás pojišťovny začnou na příkaz ministerstva zdravotnictví za darování poplatků našim občanům šikanovat, tak jejich ředitele přestanu považovat za apolitické správce pojišťoven. Po volbách s nimi bude zacházeno jako s lidmi, kteří se zapojili do politického souboje na straně ODS. To znamená, že je vyměníme za nadstranické ředitele pojišťoven,“ řekl HN Rath.

Šéfové největších pojišťoven ale tvrdí, že se Rathovou hrozbou zastrašit nenechají a budou kontrolovat nemocnice dál. „Podobné výhrůžky mě nechávají klidným. Pokud zjistíme, že nemocnice porušují zákon, tak pokutu udělíme,“ říká šéf Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Rathovo ultimátum zatím nijak zvlášť nevzrušuje ani ředitele VZP Pavla Horáka. „Zahájili jsme s pěti nemocnicemi ve Středočeském kraji správní řízení, protože naši kontroloři zjistili chyby při vybírání poplatků. Pokud zjistíme, že byl porušen zákon, tak pokutu přesně podle zákona udělíme,“ říká Horákova mluvčí Anna Veverková.

Pavel Horák i Jaromír Gajdáček, kteří šéfují pojišťovnám, jež platí zdravotní péči za tři čtvrtiny Čechů, by přitom měli zpozornět. Oba totiž může díky svému vlivu ve správních radách pojišťoven vyměnit ministr zdravotnictví.

Právě Rath je přitom z dnešního pohledu nejpravděpodobnějším budoucím ministrem zdravotnictví. ČSSD výrazně vede v preferencích nad ODS a pokud vyhraje příští jaro volby do sněmovny, tak se Rath jako jeden z nejbližších spolupracovníků Jiřího Paroubka ministrem téměř jistě stane.

Rath navíc nikdy nehrozí jen tak do větru. Pouhý den po skončení vyhraných krajských voleb například řekl, že odvolá všech pět ředitelů středočeských krajských nemocnic. Za měsíc byli všichni na dlažbě.

V listopadu 2005 pak řekl tehdy nedotknutelné šéfce VZP Jiřině Musílkové, že ji nechá kvůli miliardovým dluhům odvolat. Za dva měsíce byla Musílková bez práce.

VZP by měla o pokutách rozhodnout na začátku dubna. Pojišťovna ministerstva vnitra bude mít jasno už na konci března.

Už teď je ale docela pravděpodobné, že Rathovy nemocnice nějakou tu pokutu dostanou. Před 14 dny si totiž šéfy všech důležitých pojišťoven pozvala ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová k sobě do kanceláře a vyzvala je, aby nevybírání poplatků ve Středočeském, ale i v ostatních krajích, tvrdě potrestali. A šéfové pojišťoven jí slíbili, že se budou snažit porušení zákona dokázat a pokuty krajským nemocnicím udělit. Filipiová proto šéfy pojišťoven v jejich tažení podporuje. „Pan Rath jen zastrašuje ředitele zdravotních pojišťoven a napadá je za zákonný postup,“ zlobí se Filipiová.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?