Rath dal brandýské nemocnici měsíc na odstranění nedostatků

24. 8. 2009 9:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Z nedávné krajské kontroly podle Ratha vyplynulo, že toto zdravotnické zařízení není schopno zajišťovat zdravotní péči v rozsahu, který daný region potřebuje. Kvůli stavebním úpravám a dovoleným lékařů byla například uzavřena interna a snížen počet lůžek na gynekologii...


Středočeský kraj dal brandýské nemocnici měsíc na odstranění údajných nedostatků, které zjistila nedávná krajská kontrola. Pokud se tak nestane, bude s tímto soukromým zařízením zahájeno správní řízení, řekl ČTK hejtman David Rath (ČSSD).

Mluvčí nemocnice Tomáš Cikrt ale uvedl, že současná omezení jsou jen dočasná a skončí 31. srpna, až zařízení přejde z prázdninového do běžného provozu. Hejtman podle něj navíc nemá ke stanovení podobné lhůty právo.

Z nedávné krajské kontroly podle Ratha vyplynulo, že toto zdravotnické zařízení není schopno zajišťovat zdravotní péči v rozsahu, který daný region potřebuje. Kvůli stavebním úpravám a dovoleným lékařů byla například uzavřena interna a snížen počet lůžek na gynekologii.

Cikrt naopak tvrdí, že kontrola dopadla pro zařízení úspěšně a hejtman nemocnici pouze mediálně šikanuje. Kromě kraje kontrolovala zařízení i Všeobecná zdravotní pojišťovna, její závěry ale ještě nejsou k dispozici.

Rath uvedl, že vedení brandýské nemocnice poslalo kraji svůj pohled na kontrolu, který podle něj není racionální. Hejtmanství proto nemocnici dává 30denní lhůtu, a když během ní zjištěné nedostatky neodstraní, čeká ji správní řízení. Už dříve upozornil, že zařízení by nakonec mohlo přijít o svou registraci.

Cikrt míní, že současná korespondence mezi nemocnicí a krajem nemá žádný právní dopad. „To by muselo mít jinou formu a muselo by se to týkat toho, co je pravomocí kraje - to je personální a technické vybavení, ne provozní záležitosti,“ namítl. Stanovení lhůty pro nápravu je podle něj navíc zbytečné, protože zařízení v pondělí 31. srpna stejně přechází do plného provozu.

„I kdyby to byla prázdninová věc, je to hrubá chyba, ale navíc my máme údaje, že to vůbec není jen prázdninová věc, ale dlouhodobý stav,“ reagoval hejtman, podle něj je otázkou, zda se nemocnici podaří do konce srpna původní provoz obnovit.

V brandýské nemocnici zatím stále panuje čilý stavební ruch. „Maluje se, musejí se i opravit okna, dát žaluzie, opravují se signalizační zařízení, dělá se sesterna. Na začátku se opravovaly i stoupačky. V každém případě ale platí, že 31. srpna se vracíme k plnému provozu,“ ujistil Cikrt.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?