Rath doporučil Kladnu, ať upustí od budování zubní pohotovosti

25. 2. 2009 9:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Spor mezi Středočeským krajem a Kladnem kvůli umístění zubní pohotovosti ve městě se vyostřil. Hejtman David Rath (ČSSD) představitelům města vzkázal, že by měli od budování zubní ambulance v bývalých kasárnách raději ustoupit, protože kvůli střídání lékařů nebudou schopni garantovat funkčnost přístrojů a dodržování hygienických předpisů. Kladenský primátor Dan Jiránek (ODS) to důrazně odmítl...


Rath míní, že pokud se budou v kasárnách lékaři střídat, nebude přímá odpovědnost za vedení zubní ordinace, což může mít negativní následky. „Já se musím ptát, kdo bude zodpovídat za stav toho zubního přístroje, to není šlapací mašina jako před sto lety,“ prohlásil hejtman. Lepší je proto podle něj soustředit péči do krajské nemocnice.

Podle Ratha se může stát, že v kasárnách někdo rozkrade ambulatorium, případně nebude zajištěna sterilita. „To není taková legrace. Špatným zubním ošetřením můžete přenést žloutenku typu B a C, dokonce i AIDS,“ upozornil Rath. „A já si nedovedu představit, že to zajistí každý den úplně jiný lékař,“ dodal.

Jiránek to označil za nesmysl. „Odmítám tezi pana Ratha, že stomatologové jsou čuňata nebo dokonce zloději,“ řekl ČTK s tím, že žádný podobný problém neočekává.

Na tom, že v kasárnách vznikne zubní klinika, která by zajišťovala pohotovost, bylo město domluveno s bývalým vedením hejtmanství. Nové krajské vedení ale trvá na vybudování zubní pohotovosti v areálu oblastní nemocnice. Tato zařízení proto v Kladně zřejmě vzniknou dvě. Zatímco pohotovost v nemocnici bude sloužit primárně tamním pacientům, kasárenská ambulance by měla být určena zejména pro neregistrované, kteří nesehnali svého zubaře. „Snažíme se, aby to nebyla jenom pohotovost, ale aby to sloužilo i pro tyto lidi, kteří nesehnali zubního lékaře,“ uvedl Jiránek.

Největší problém v současnosti spočívá v personálním zajištění pohotovostí. Do oboru totiž přichází málo absolventů a zubaři stárnou. Pětina zubařek a devět procent zubařů je ve věku 50 až 54 let a jen o něco méně jich je ještě starších. Mladí do 29 let tvoří necelá čtyři procenta.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?