Rath hrozí: když nevyhrajeme, přestaneme hradit poplatky

23. 6. 2009 9:52
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath přiznal, že proplácení poplatků představuje pro kraj příliš velké břemeno. V případě, že sociální demokraté neuspějí ve volbách do sněmovny a nepodaří se jim prosadit plošné zrušení regulačních poplatků, přestane je Středočeský kraj od příštího roku proplácet...


Středočeský kraj byl vůbec prvním, který začal lidem poplatky proplácet, ostatní kraje se přidaly až o měsíc později. Úhrada poplatků ale nebude podle Ratha trvat věčně. Hejtman totiž počítá s tím, že pokud jeho strana vyhraje předčasné podzimní volby do Sněmovny, poplatky se zruší. Pokud by ale vyhrála ODS, poplatky by zůstaly zachovány a kraj by je musel dotovat další čtyři roky. Podle Ratha by to ale bylo neudržitelné.

Nelze vzdorovat do nekonečna

„Pokud bychom prohráli parlamentní volby, tak skutečně proti vládě ODS a proti pojišťovnám, které nás neustále pokutují a jsou vlastně řízené vládou, respektive ministerstvem zdravotnictví, a proti soudům nelze vzdorovat donekonečna,“ uvedl Rath. Dodal, že úhrada poplatků by skončila 1. ledna. ČSSD by tak podle něj musela „čestně přiznat, že voliči rozhodli jinak.“

Laciný trik?

Šéf středočeské ODS a Rathův předchůdce ve funkci Petr Bendl v reakci na hejtmanova slova prohlásil, že Rath neměl systém hrazení poplatků promyšlený a chtěl si před volbami jen laciným způsobem zajistit hlasy voličů. Podle bývalé ministryně zdravotnictví Daniely Filipiové (ODS) je to od Ratha logický krok. „Myslím, že pan Rath pochopil, že krajům docházejí peníze. Poplatky platil z různých fondů nebo z těch částí rozpočtů, které byly určené na něco úplně jiného. Navíc máme krizi, bude se muset hospodařit s méně penězi,“ reagovala pro server iDNES.cz Filipiová.

Hejtmanství na úhradu poplatků v letošním roce vyčlenilo 80 milionů korun. Krajské nemocnice už navíc od některých pojišťoven dostaly za nevybírání těchto plateb pokuty.

Michaela Svobodová, Zdraví.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?