Rath hrozil: Zpoplatnění plomb způsobí zbytečná úmrtí

30. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdražíte plomby, lidé přestanou stomatologickou péči užívat a některé to může stát i život. V takovém duchu se nesla debata dvou politických špiček na téma zdravotnictví. Současný ministr resortu Leoš Heger se střetl v diskusním pořadu se stínovým ministrem Davidem Rathem.


Ministr zdravotnictví Leoš Heger ani přes kritiku nehodlá ustoupit z návrhu, aby si lidé platili za klasické zubní výplně. Podle něj je prokázáno, že si lidé za takové problémy mohou sami, předpokládá, že zavedením přímých plateb se sníží počty kazů až o 15 procent. Alespoň takovou praxi mají dle něj v zahraničí.

Jeho oponent David Rath ale takovou interpretaci důrazně odmítl. Zavedení přímých plateb může podle něj mít až smrtelné důsledky.

„Spousta lidí přestane k zubařům chodit vůbec a půjdou tam, až když stav bude skutečně urgentní. To znamená, budou mít třeba zánět okostice nebo abscesy. A pak nás to bude stát mnohonásobně více… I zbytečná úmrtí na sepse. Léčit takovou sepsi, to stojí deseti tisíce, možná sta tisíce. Hlavně, že jsme ušetřili 200 korun,“ burácel Rath v pořadu Partie.

Jeho slova ministra Hegera rozesmála, napomenul Ratha, že politik by se neměl chovat tímto způsobem. „My to samozřejmě nezpoplatníme u starších lidí. Nezpoplatníme to u dětí a vyloučíme nemoci, které zvyšují kazivost zubů. Aby ti lidé, kteří jsou vážně nemocní, nebyli dále zatíženi,“ kontroval Heger.

VV plomby nepodpoří

Jak to s proplácením plomb dopadne, není vůbec jasné. O zdravotnictví má totiž koalice jednat ve středu a Věci veřejné již nyní avizovali, že na některé body zkrátka nepřistoupí.

„Většinu (bodů zdravotnické reformy - pozn. redakce) jsme akceptovali, ty, které jsme neakceptovali, jako například plomby, těm říkáme jednoznačně ne. I tady zaznělo, že plomby jsou tupý škrt. Na nich se neshodneme,“ uvedl pro Lidové noviny vyjednávač Věcí veřejných Vít Bárta.

Absurdní drama

Diskuse rivalů neskončila jen u zubních výplní. Středočeský hejtman David Rath označil současné dění ve zdravotnictví za „absurdní drama“.

Podle něj je nesmysl vyřadit levné léky z úhrad pojišťoven. Jediným výsledkem podle něj bude to, že firmy stáhnou z trhu malá balení a nahradí je většími.

Pojišťovny to bude stát víc a pacienti, kteří nevyužívají celé balení, budou víc léků vyhazovat do stoupy, varoval Rath. Hegerovi vytkl, že jeho návrhy jen zvyšují současný chaos.

Heger se ohradil, právě plomby jsou podle něj dobrým příkladem opatření, které zasáhne všechny a přinese systému peníze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?