Rath i Svaz pacientů jsou proti jednotným doplatkům na léky

7. 11. 2006 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Proti záměru ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) zavést jednotné doplatky na léky a zrušit výdejny léčiv vystoupil dnes předseda sněmovního zdravotního výboru a exministr David Rath (ČSSD). Kritizoval ho i viceprezident Svazu pacientů Josef Mrázek...


Praha - Podle nich ministr poškodí pacienty, protože za léky budou platit víc a bude pro ně obtížnější je sehnat. Jednotné doplatky a rušení výdejen chtějí lékárníci, na víkendovém sjezdu lékárnické komory ministr s jejich požadavky souhlasil.

„Zkušenost ve světě je taková, že doplatky se srovnají na nejvyšší hodnotu. Pokud dnes v některé lékárně je lék bez doplatku a v jiné má doplatek 300 korun, srovná se na těch 300 korun. Pacienti nenajdou lékárnu, kde by dostali lék bez doplatku,“ řekl ČTK Rath.

Podle Mrázka požadují lékárníci jednotné doplatky, aby vyloučili možnost poskytování slev ze svých marží, které v rámci konkurenčního boje poskytují. I on očekává, že lékárníci si určí nejvyšší doplatky.

Mrázek odmítá i rušení výdejen léčiv. Dosavadní vyhláška umožnila zřídit výdejnu léčiv na minimální ploše bez nároku na luxusní vybavení. „Tím by se pro nás pacienty mohly snížit ceny léků o vysokou marži lékárníků, která samozřejmě zahrnuje i vybavení současných lékáren,“ řekl ČTK Mrázek.

Snahu lékárníků o zrušení této Rathovy vyhlášky považuje Mrázek za lobbing, který je veden obavou lékárníků ze snížení jejich zisků. „Deklarovaná starost o blaho pacientů je falešnou výmluvou,“ řekl Mrázek, který písemně požádal Julínka, aby možnost zřizovat výdejny léčiv neomezoval.

Zrušení vyhlášky povede podle Ratha k tomu, že budou vznikat stále nové lékárny tam, kde už jich je dost: ve velkých nákupních centrech jich bude několik, zatímco ve venkovských oblastech nebude ani jedna výdejna. Podle Ratha ukázal Julínek, že „jde na ruku velkým lobby, které mají velké lékárny, a do značné míry kašle na lidi“. Podle údajů lékárnické komory vzniklo od července deset nebo 12 výdejen léků, lékáren je přitom asi 2600.

Výdejny léčiv se mají podle Julínka do dvou let změnit v plnohodnotné lékárny. Vyhláška, která to nařizuje, by měla vstoupit v platnost koncem listopadu. Dosud výdejnám stačilo 24 metrů čtverečních, jako lékárny budou muset mít 110 metrů čtverečních.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?