Rath: Kraj je připraven podat žalobu kvůli privatizaci nemocnic

15. 9. 2009 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj je připraven napadnout u soudu privatizaci deseti menších nemocnic a zdravotnických zařízení, které minulé vedení hejtmanství prodalo do soukromých rukou. Žaloba, jíž se kraj bude domáhat vrácení těchto nemocnic, by měla být podána v horizontu týdnů, řekl ČTK při dnešní návštěvě Berouna hejtman David Rath (ČSSD)...


„Kraj bude chtít zrušit celý ten proces pro rozpory nebo pochybení bývalého vedení kraje, protože nedodrželo podmínky, které stanoví obchodní zákoník. Ten přesně říká, jak lze prodávat majetek akciových společností, a tady došlo k hrubému porušení,“ tvrdí hejtman, podle nějž nebylo rozhodování valné hromady stvrzeno notářem a zároveň nebylo ve smlouvách přesně stanoveno, co je předmětem prodeje.

To, že privatizace byla v rozporu se zákonem a uzavřené smlouvy o prodeji jsou neplatné, podle hejtmana vyplynulo z provedených auditů. Rathův předchůdce Petr Bendl (ODS) už dříve veškerá nařčení týkající se privatizace odmítl a prohlásil, že audity zadané nynějším krajským vedením jsou účelové.

Advokáti podle Ratha celou situaci už několik měsíců analyzují a debatují o tom, jak žalobu postavit, aby měla šanci na úspěch. „Ono to není nic jednoduchého, protože my nemáme žádný precedens. Do té konzultace jsme vzali celou řadu advokátů, abychom měli více názorů. Zdá se, že teď už se sjednotili a budou schopni tu žalobu napsat,“ uvedl hejtman.

Dodal, že kvůli chystané žalobě se neúčastní dnešního dne otevřených dveří v berounské nemocnici, která si o víkendu připomíná 80 let od svého otevření. „Nebylo by asi nejlepší, abychom se chodili ukazovat k majiteli, když v horizontu několika týdnů bude kraj podávat žalobu na neplatnost celého toho procesu,“ poznamenal. V Berouně si proto prohlédl pouze hrnčířské trhy.

Berounská nemocnice v pátek otevřela nově rekonstruované prostory pro interní oddělení s moderní jednotkou intenzivní péče. Dnes program oslav pokračoval hudebními vystoupeními.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?