Rath: Kraj je připraven převzít nemocnice v Kutné Hoře a Nymburku

10. 3. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj je připraven převzít do své správy městské nemocnice v Kutné Hoře a Nymburku, řekl novinářům hejtman David Rath. Dodal, že s tím počítá usnesení, které v pondělí schválila krajská rada a v pátek by ho měli projednat krajští zastupitelé. Společnost Medistyl-Pharma, která provozovala kutnohorskou nemocnici, ji minulý týden vrátila městu...


Reagovala tak prý na předchozí zprávy, že kraj chce zařízení převzít. Rath uvedl, že pokud bude město ochotno nemocnici převést na kraj, nic nebrání tomu, aby ji hejtmanství provozovalo. Krajské zastupitelstvo má nyní tento možný krok předběžně schválit, aby později nenastal například výpadek péče, dodal hejtman.

Totéž podle něj platí pro nymburskou nemocnici, u níž je hejtmanství ochotno městu zaplatit cenu, za kterou kdysi zařízení od kraje kupovalo. Nechce však už městu hradit provozní investice.

Medistyl-Pharma převzala provoz kutnohorského zdravotnického zařízení loni v lednu poté, co od města koupila stoprocentní podíl v obchodní společnosti Nemocnice Kutná Hora. Nemovitý majetek zůstal města, za jeho pronájem do roku 2017 mu nový provozovatel dal 11,3 milionu korun. Na začátku letošního roku ale městu nabídl Středočeský kraj, že nemocnici převezme, a část kutnohorských zastupitelů to podporuje. Společnost Medistyl-Pharma měla kvůli tomu obavy o další podnikání v Kutné Hoře, rozhodla se proto pro radikální řešení.

Nymburskou nemocnici provozuje společnost PP Hospitals. Nymburský starosta Ladislav Kutík (ODS) už dříve odmítl Rathovo tvrzení, že zařízení má personální problémy, a je tím pádem ohrožena péče o pacienty. Hejtmanově nabídce se ale brání. „Nepřipadá to v úvahu zadarmo, nehledě na to, že to nepřipadá v úvahu ani za stejné peníze, za které jsme nemocnici kupovali, protože jsme do ní investovali už dvakrát tolik,“ uvedl už dříve Kutík. Rath s tím ale nesouhlasí. Podle něj byl už sestaven tým, který s městem o podmínkách převodu vyjednává.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?