Rath: Kraj výstavbou v boleslavské nemocnici nic neriskuje

22. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) nic neriskuje, když svěřil výstavbu pavilonu v mladoboleslavské nemocnici firmě, na jejíž oficiální adrese je podle médií jen prázdná kancelář bez telefonu. Kraj totiž začne pavilon splácet až v okamžiku, kdy bude dostavěn, řekl Rath novinářům.


Hospodářské noviny minulý týden napsaly, že společnost, jež má vybudovat nový pavilon interny s ambulancemi, lůžky, jednotkou intenzivní péče a podzemním parkovacím domem pro 130 aut, má vlastníky na Kypru a není vůbec stavební firmou. Na stavbu si bude muset najmout jinou společnost. Rath přiznal, že ho informace médií překvapily.

Podotkl, že kraj ani mladoboleslavská nemocnice nemají detektivní kancelář, která by údaje uchazečů o zakázku prověřovala. „My nezkoumáme fyzicky, zda to, co žadatel uvede v žádosti, je realita,“ dodal.

Uklidnilo ho prý ale to, že mateřská firma vítěze tendru zkušenosti s podobnými projekty má a stojí za ní zřejmě i zahraniční kapitál. Poukázal i na to, že firma bude výstavbu sama financovat a kraj má pavilon splácet až po dokončení, a to po dobu osmi let. „I kdyby se nakonec ukázalo, že ty peníze nemají, tak my nic neriskujeme, protože pokud to nepostaví, tak my to nezačneme splácet,“ podotkl Rath.

Společnost Neocity Ron, jež tendr vyhrála, zprávy médií odmítla. V prohlášení zaslaném ČTK poukázala na to, že její mateřská firma Neocity Group je v Česku aktivní od roku 2005. Uvedla také, že většina významnějších realitních a stavebních firem má na každý svůj projekt kvůli standardizaci finančních toků samostatnou společnost.

Rath dnes uvedl, že jediným kritériem soutěže byla nejnižší cena. Vítěz si už podle jeho informací zajistil stavební firmu, která převzala staveniště. Je to podle něj střední až velká společnost působící hlavně na Pardubicku. Stavební práce v nemocnici mají skončit na podzim 2012, celkové investiční náklady dosáhnou 450 milionů korun.

Neocity Group se ve svém podnikání může opřít o banku Poalim, která je součástí izraelské finanční skupiny Hapoalim Bank. Fond Neocity Group řídí podle prohlášení firmy investiční aktivity, které dosahují výše jedné miliardy amerických dolarů (téměř 18 miliard korun).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?