Rath: Krajské nemocnice mohou být příspěvkovou organizací

19. 5. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokud ministerstvo zdravotnictví do 1. června nepřevede pět středočeských krajských nemocnic do neziskového holdingu, stanou se jednou příspěvkovou organizací. Na veřejné neziskové zařízení by byly převedeny později. Novinářům to řekl hejtman David Rath...


(ČSSD) s tím, že tento návrh dnes schválili středočeští radní. Nyní jsou krajské nemocnice akciovými společnostmi, což chce nynější vedení hejtmanství změnit.

Záměr, aby ve středních Čechách formálně fungovala jediná krajská nemocnice, která by byla jednou právnickou osobou, Rath avizoval hned po krajských volbách, v nichž ČSSD zvítězila. Ministerstvo zdravotnictví ale nedávno příslušný návrh zamítlo. Podle jeho úředníků obsahoval procesní a právní chyby.

Kraj proto podal novou žádost o zápis do rejstříku neziskových zařízení a dnes se radní usnesli i na „nouzové variantě“, že nemocnice nejdříve převedou do jedné příspěvkové organizace. Pro tento krok kraj nepotřebuje posvěcení ministerstva, stačí když ho příští týden schválí krajské zastupitelstvo. „Převod z příspěvkové organizace na neziskovou je jednodušší. Takže si tím práci příliš nepřiděláváme,“ míní hejtman.

Výhodou sdružení nemocnic do jednoho neziskového holdingu má být podle Ratha mimo jiné to, že nemocnice ušetří díky centrálním nákupům zásob a služeb. Zaměstnancům prý podle hejtmana také stoupnou platy, v průměru o deset procent. Opoziční ODS s tímto krokem nesouhlasí. Každá nemocnice má mít podle občanských demokratů svůj management a být řízena z místa, a ne z Prahy.

Rath tvrdí, že ministerstvo zdravotnictví nemělo k zamítnutí žádosti důvod. Podle něj za rozhodnutím stojí úřednice, která byla dříve náměstkyní benešovské nemocnice.

„V podstatě patřila do skupiny lidí, kteří si vyplatili mnohamilionové odměny. Takže teď zase působí na ministerstvu zdravotnictví a podle mého soudu se nám tam snaží nějakým způsobem škodit a brzdit ten přepis veřejného neziskového zdravotnického zařízení,“ uvedl Rath.

Chce tuto věc řešit s ministryní zdravotnictví, protože jde podle něj o střet zájmů. Kriminalisté, kteří takzvané zlaté padáky v benešovské nemocnici vyšetřovali, případ odložili.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň nechtěl Rathovo nařčení komentovat. Namítl, že jde o běžné správní řízení a kraj neměl všechny formální náležitosti v pořádku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?