Rath: na předávkování heparinem je protilátka

11. 12. 2006 9:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý ministr zdravotnictví David Raht včera v pořadu ČT Otázky Václava Moravce uvedl, že má pochybnost o tom, zda nemocnice udělala vše pro to, aby vraha Petra Zelenku včas odhalila a v jeho činech mu zabránila...


Rath také řekl, že předávkování heparinem, i když nechtěné, je poměrně častou komplikací a zkušený lékař na to musí myslet a reagovat antidotem (látka s opačným účinkem - pozn. red.).

Stínový ministr zdravotnictví ČSSD uvedl, že se s takovými případy sám setkal při práci na jednotce intenzívní péče. Pokud pacient začne v pooperačním stavu krvácet, ačkoli by neměl, je to podle Ratha způsobeno zpravidla dvěma hlavními příčinami. „Buď je to součást toho onemocnění, třeba nějaké sepse, nějaké pooperační komplikace, nebo jde o heparin. Ten se na jednotkách intenzívní péče a odděleních ARO dává prakticky všem pacientům v různých dávkách,“ vysvětlil Rath.

Lékař si pak má udělat sérii testů a v případě předávkování heparinem podat pacientovi antidotum. „Pak za několik desítek sekund krvácení ustává,“ uvedl Rath. Jeho nástupce v ministerském postu Tomáš Julínek (ODS) s Rathem souhlasil a uvedl, že i toto je součástí zadání pro komisi, která má zkoumat postup v havlíčkobrodské nemocnici.

Kraj chce rychle odškodnit pozůstalé

Kraj Vysočina se pokusí s pozůstalými po osmi obětech Petra Zelenky dohodnout na mimosoudním odškodnění, a to v co nejkratší době. Uvedl to včera v témže pořadu hejtman kraje Miloš Vystrčil (ODS).

„My jako kraj se budeme samozřejmě snažit, aby k odškodnění došlo co nejdříve. Pokud bude možné mimosoudní vyrovnání, tak na něj chceme přistoupit,“ řekl. K výši možného odškodnění řekl pouze, že „finanční možnosti kraje jsou takové, na jakých se dohodneme“.

Pokud by podle Julínka o odškodnění rozhodoval soud, měl by přistoupit na sumu navrženou obhájci pozůstalých. Julínkův předchůdce David Rath (ČSSD) míní, že české soudy se v otázce výše odškodnění v podobných případech drží při zemi. „Částky by měly být miliónové,“ řekl Rath.

Stíhaných možná přibude

V případu heparinových vražd mohou být trestně stíháni i další zaměstnanci havlíčkobrodské nemocnice.

V ČT to připustil Miloš Kříž, zástupce ředitele východočeské policie pro trestní řízení.

Vyšetřovatelé přitom čekají na výsledek kontrolní komise, která na příkaz ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) prošetřuje postup brodské nemocnice. Ta by podle Julínka mohla výsledky předložit do konce ledna.

„Vznesením dalších obvinění bych byl překvapen, jenže policie je tady od toho, aby šetřila, to je věc policie. V tuhle chvíli takovou informaci nemůžu nějak komentovat,“ řekl v neděli Právu Vít Kaňkovský, který je pověřen vedením nemocnice.

Zástupce ředitele východočeské policie pro trestní řízení Miloš Kříž na dotaz, zda může být někdo z nemocnice stíhán za to, že se Petru Zelenkovi podařilo z nemocnice odnést zdravotní dokumentaci, odpověděl, že je předčasné o trestní odpovědnosti hovořit. Ministr připustil, že lze jen těžko někomu z personálu zabránit, aby z nemocnice chorobopisy neodnesl.

Julínkova komise by měla rovněž navrhnout metodiku, podle které by se prošetřovaly i případy před letošním květnem. Tehdy měl, podle dosavadních zjištění, Zelenka začít heparin pacientům podávat. Kříž opakoval, že nemocnice pochybila ve formulaci trestního oznámení. „Bohužel došlo k opožděnému nahlášení a trestní oznámení neobsahovalo všechny skutečnosti, které mělo vedení nemocnice k dispozici,“ uvedl Kříž, i když také připustil zdržení na straně policie a nevyloučil, že příslušní lidé budou potrestáni.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?